PAN-NGS studie: Onderzoek naar genetische afwijkingen bij patiënten van 60 jaar of jonger met alvleesklierkanker

Alvleesklierkanker is een agressieve ziekte die moeilijk te behandelen is. Een deel van de patiënten ondergaat een operatie om de tumor te verwijderen. Helaas komt bij veel patiënten de alvleesklierkanker terug nadat deze is verwijderd. De behandeling voor gevorderde alvleesklierkanker is meestal chemotherapie. Als de kanker niet meer reageert op de chemotherapie, zijn er weinig andere behandelopties. Er is dus behoefte aan nieuwe en betere behandelmethodes. Alvleesklierkanker ontstaat door genetische afwijkingen in het weefsel van de alvleesklier. Sommige van deze afwijkingen zijn mogelijk te behandelen met doelgerichte medicijnen. De meeste patiënten met alvleesklierkanker hebben genetische afwijkingen waar helaas (nog) geen werkzaam medicijn voor is. Het doel van dit onderzoek is uitzoeken of er bij alvleesklierkankerpatiënten van 60 jaar of jonger genetische afwijkingen aanwezig zijn in de tumor die mogelijk behandelbaar zijn met bestaande medicijnen. Deze studie is nodig om nieuwe inzichten te verkrijgen voor mogelijke behandelingen in deze patiëntengroep.

Onderzoeksopzet

Het onderzoek wordt in meerdere ziekenhuizen uitgevoerd. Voor dit onderzoek is er weefsel van de tumor nodig om de genetische afwijkingen te onderzoeken. Indien er geen tumorweefsel van de patiënt aanwezig is of als er extra tumorweefsel nodig is, kan er een biopt worden verricht bij de patiënt. Een biopt is een hapje van de tumor of uitzaaiing die met een holle naald wordt afgenomen.

Doelgroep (onderzoekspopulatie)

Volwassen patiënten tussen de 18 en 60 jaar oud gediagnosticeerd met alvleesklierkanker

Interventie(s)

In het geval dat er van de patiënt geen tumorweefsel aanwezig is dan zal dit binnen het kader van de studie middels een biopt worden afgenomen tijdens een extra bezoek. Dit wordt alleen uitgevoerd in patiënten met uitgezaaide ziekte. Ook zal er extra bloed worden afgenomen voor DNA analyse. Er zal geen bloedafname plaatsvinden als de patiënt geïncludeerd wordt nadat deze een operatie heeft ondergaan en er hierna geen aanwijzingen zijn voor terugkeer van de tumor. Als er al tumorweefsel aanwezig is dan wordt er alleen extra bloed afgenomen.

Verwachte aantal deelnemers

300. In MST is het doel 10.

Looptijd studie

In MST: 8-2-2022 tot 1-6-2023.

Deelnemende centra

Erasmus MC, Universitair Medisch Centrum Rotterdam; Academisch Medisch Centrum; Academisch Ziekenhuis Maastricht; Universitair Medisch Centrum Utrecht; Meander Medisch Centrum; Sint Antonius Ziekenhuis; Leids Universitair Medisch Centrum Groningen; Maasstadziekenhuis; Medisch Spectrum Twente; Catharina-ziekenhuis; Heerenveen Ziekenhuis, De Tjongerschans; Amphia Ziekenhuis; Jeroen Bosch Ziekenhuis; Isala Klinieken; OLVG; Radboud Universitair Medisch Centrum; Vrije Universiteit Medisch Centrum.

(Hoofd) onderzoeker(s) MST

Dr. Mekenkamp

Waar bent u naar op zoek?