Open

PANDA studie: Onderzoek naar het effect van behandeling voor het minderen van alcoholgebruik tegen het opnieuw optreden van alvleesklierontsteking

Een ontsteking van de alvleesklier wordt ook wel pancreatitis genoemd. Vaak verloopt de ontsteking relatief mild, maar er kunnen ook complicaties optreden en sommige patiënten kunnen er zelfs aan overlijden. Een van de oorzaken van alvleesklierontsteking is het overmatig drinken van alcohol. Dit noemen we ook wel een alcoholische pancreatitis. Ongeveer 25% van de patiënten met een alcoholische pancreatitis ontwikkelt later opnieuw een alvleesklierontsteking. Het grootste risico voor het opnieuw krijgen van een alvleesklierontsteking is het blijven gebruiken van alcohol. Voor deze patiënten is het echter zonder goede ondersteuning lastig om te stoppen met het gebruik van alcohol. Kortdurende (motiverende) interventies, zowel tijdens de opname in het ziekenhuis als in de eerste lijn (bijv. huisarts), zijn bewezen effectief in het verminderen van alcoholgebruik. Deze interventies worden in de huidige zorg onvoldoende ingezet, mede door de onbekendheid van het bestaan van richtlijnen voor de aanpak van problematisch alcoholgebruik in het ziekenhuis. Daarom is het doel van deze studie om te onderzoeken of het optimaliseren van de huidige ondersteuningsbehandeling voor het minderen van alcohol leidt tot het minder vaak (opnieuw) optreden van alvleesklierontsteking bij patiënten die al een eerste alcoholische pancreatitis hebben gehad.

Onderzoeksopzet

Ziekenhuizen die deelnemen aan de PANDA-studie worden op basis van loting ingedeeld in een groep waarbij het ondersteuningsprogramma wordt aangeboden en een groep waarbij de zorg hetzelfde blijft zoals deze al was. Patiënten in deze ziekenhuizen krijgen dan ook de behandeling volgens de groep waarin het ziekenhuis is ingedeeld. Voor elke groep wordt vervolgens bekeken hoeveel patiënten opnieuw een pancreatitis hebben gekregen. Zo kan bekeken worden of het ondersteuningsprogramma beter werkt dan de huidige zorg.

Doelgroep

Patiënten die voor het eerst een alvleesklierontsteking door het gebruik van alcohol hebben (alcoholische pancreatitis).

Interventie(s)

Kortdurende (motiverende) interventies, zowel tijdens de opname in het ziekenhuis als in de eerste lijn voor het verminderen van alcoholgebruik.

Verwachte aantal deelnemers

11-24 deelnemers

Looptijd studie

2023

Deelnemende centra

33 academische en perifere ziekenhuizen in Nederland.

(Hoofd) onderzoeker(s) MST

Dr. N. Venneman

Meer informatie

https://www.pancreatitis.nl/studies/panda

Waar bent u naar op zoek?