Eind 2018 kreeg Bas Derwort (42) de diagnose zaadbalkanker met uitzaaiingen. Ondanks moeilijke momenten en een behandeling die nog steeds voortduurt, probeert hij van het leven te genieten. “Het is een periode met een lach en een traan.”

Met een verdikking in de lies kwam Bas Derwort vorig jaar bij zijn huisarts. Die verwees hem door naar Medisch Spectrum Twente. “Ik dacht op dat moment nog totaal niet aan kanker”, vertelt Bas. “Maar het gevoel dat het wel eens niet goed kon zijn, werd steeds sterker nadat er een biopt was afgenomen. Uiteindelijk vertelde de oncoloog me dat ik zaadbalkanker heb. ‘Dat is mooi klote!’, was het eerste dat ik zei. Mijn arts leek even te schrikken van mijn misschien wat ongewone reactie. Maar dat past bij mij; met humor kan ik er beter mee omgaan.”

Patiënt Bas DerwortOnderzoeken

Sinds september komt Bas vaak in MST. Eerst voor de onderzoeken, waarvan hij er veel heeft gehad; bloedonderzoeken, echo’s, CT-scans, röntgenfoto’s, een PET-scan… Tijdens deze onderzoeken gingen er veel emoties door Bas heen. “Ik voelde me tegelijkertijd angstig, boos en opgelucht. Er werd gelukkig goed geluisterd naar hoe ik me voelde.”

Kapotte longblaasjes

Vervolgens moest Bas een BEP-kuur ondergaan; chemotherapie bij zaadbalkanker. In ruim twee maanden tijd werd hij telkens een paar dagen opgenomen, waarbij hij een intensieve chemo onderging, en kreeg hij twee keer chemotherapie in Oldenzaal. Dit schema herhaalde zich drie keer in die periode. Bas: “Ik was 39 chemozakken verder. Ik heb alleen de laatste chemo niet gehad, omdat deze de longblaasjes kapot heeft gemaakt.”

Bijwerkingen

De kapotte longblaasjes waren slechts één van de bijwerkingen waar Bas mee te maken kreeg. “Door de chemo is mijn tong kapot gegaan en was mijn smaak weg, was mijn HB-gehalte te laag waardoor ik veel flauwviel en kon ik moeilijk slikken vanwege een beschadigde slokdarm. Er zijn toen veel pakjes Nutridrink doorgegaan. Tenslotte kreeg ik gordelroos, waardoor ik een week op een afgeschermde kamer in het ziekenhuis lag.”

Ze hebben hier oog en oor voor de patiënt

Uitzaaiing

Onlangs heeft Bas vanwege een uitzaaiing een operatie gehad waarbij zijn testikel, een prothese en zes lymfeklieren verwijderd zijn. Hier is hij nu herstellende van. “En tussen mijn aorta en nier zit ook nog een uitzaaiing. Er wordt nu bekeken op welke manier dit behandeld kan worden.”

Oldenzaal en Enschede

Bas komt bij zowel de MST locatie in Oldenzaal als in Enschede voor zijn behandeling. In Enschede maakte vooral de omgang met de patiënten op afdeling E6 veel indruk. “Alle medewerkers zijn erg professioneel en ze hebben echt oor en oog voor de patiënt. En dat gevoel had ik ook in Oldenzaal. Hier heb ik een hele goede begeleiding gehad”, vertelt Bas.

Een lach en een traan

“Vanaf het moment dat ik te horen kreeg dat ik kanker heb, is er een periode met een lach en een traan aangebroken. Ik ben nog steeds soms boos en vraag me dan af: waarom ik? Maar er zijn ook genoeg momenten waarop ik geniet. Het enige dat ik kan doen, is positief blijven en mijn motto ‘geniet van het leven’ niet vergeten.”

Video: Bas vertelt

Lees meer patiëntverhalen

Onrustig overdag, ‘s nachts krijsend wakker worden, een opgezette buik en spugen. Bowie (0), de dochter van Fedor en Laura, kon zelfs niet op haar rug liggen. Het gezin kwam terecht in Medisch Spectrum Twente (MST) waar uiteindelijk tot een week observatie besloten werd. “Dat wij hier samen met zus Philou in de Ronald McDonald Huiskamer terecht konden, was echt een verademing.”
Waar bent u naar op zoek?