Artikel RTV Oost (24-05-2018)

wec-artikel-rtv-oostVaatchirurg Robbert Meerwaldt van MST ontwikkelde met collega’s een kwaliteitsstandaard voor wondzorg. Huisartsen, specialisten en zorgverleners werken nauw samen om open wonden te genezen en besparen miljoenen euro’s.

Alleen al in Twente hebben zo’n 12.000 patiënten een complexe wond of wond die slecht geneest. Dat aantal zal de komende jaren flink stijgen door vergrijzing en toename van chronische ziekten. Wonden die niet dichtgroeien leiden tot pijn en schaamte en soms tot eenzaamheid. Bovendien is het risico op infectie en zelfs amputatie aanwezig.

Nauwelijks overleg

In de huidige aanpak worden patiënten met slecht genezende wonden doorverwezen naar verschillende zorgverleners en is er nauwelijks overleg. De eerstelijnszorg (huisartsen) en tweedelijnszorg(specialisten) hanteren vaak afwijkende methodes. Volgens de kwaliteitsstandaard moeten zorgverleners wel samen optrekken.

WEC

In MST is een Wond Expertise Centrum (WEC) ingericht. Chirurgie, dermatologie, plastisch chirurgie, revalidatiegeneeskunde bundelen daar de kennis om de kwaliteit van wondzorg te verbeteren. Daarbij is aandacht voor zorg buiten het ziekenhuis net zo belangrijk als aandacht voor zorg binnen het ziekenhuis.

Miljoenen

De nieuwe werkwijze werpt zijn vruchten af, aldus de arts van het WEC. Wonden genezen sneller en patiënten zijn eerder mobiel. “Bovendien besparen we aanzienlijk op de zorgkosten, doordat een patiënt minder vaak complicaties oploopt en minder lang verbandmateriaal gebruikt.”
De nieuwe aanpak kan leiden tot een besparing van zo’n 1.300 euro per patiënt. “Als je bedenkt dat zo’n twee procent van de Nederlanders kampt met wondproblemen praat je al gauw over miljoenen.” Aan het onderzoek werkten naast het Enschedese MST ook ziekenhuizen uit Friesland, Noord-Holland en Zuid-Holland mee.

Den Haag

De werkgroep waar Robbert Meerwaldt deel van uitmaakt heeft een uitnodiging ontvangen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ook Den Haag is zeer geïnteresseerd in de Enschedese bevindingen.

Symposium

Donderdag 14 juni organiseert MST een symposium met als thema: Tijd heelt niet alle wonden. Huisartsen, specialisten, ouderengeneeskunde, verpleegkundig specialisten en andere zorgprofessionals kunnen die avond van gedachte wisselen over een efficiëntere aanpak van de wondzorg.

Bron tekst en foto: RTV Oost

Begin met typen om te zoeken..

Zoeken
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Pagina