Als eerste ziekenhuis in Oost-Nederland heeft MST in Enschede een speciale stoel voor het doen van een powernap. Het verkwikkende dutje moet medewerkers niet alleen energieker en gezonder maken, maar ook het ziekteverzuim omlaag brengen. “De nachtdiensten trekken vaak een enorme wissel op onze mensen.”

Op de intensive care-afdeling van MST weten ze wat een nachtdienst betekent. Achttien tot twintig artsen en ic-verpleegkundigen zorgen hier de hele nacht door voor patiënten met vaak levensbedreigende aandoeningen. Even indutten is er dus niet bij. “Op deze afdeling draai je een derde van je diensten ’s nachts”, zegt Rita Grob, teamhoofd van de IC. “Dat gaat mensen soms echt opbreken. We zien dat zij na vijftien of twintig jaar toch iets anders gaan doen. We moeten het vak aantrekkelijk houden, anders gaan we mensen kwijtraken.”

“De nachtdiensten trekken vaak een enorme wissel op onze mensen. Het is ongezond, niet goed voor je sociale leven en de werkdruk op de ic is vaak hoog”, vertelt intensivist Bert Beishuizen. “En vergeet niet dat in dit specialisme veel personeelsschaarste is. Deze stoel is ook een teken van goed werkgeverschap.”

Lees verder op Tubantia.nl

Waar bent u naar op zoek?