Halcyon bestralingstoestelMinder lang op de behandeltafel en een kleinere kans op bijwerkingen. Met het nieuwe bestralingstoestel ‘Halcyon’ is bestraling voor kankerpatiënten sneller en comfortabeler. Sinds mei 2019 kunnen patiënten in MST, als enige ziekenhuis in Nederland, bestraald worden met dit toestel.

Het grootste voordeel voor de patiënt is de duur van de behandeling. “De Halcyon bestraalt zo’n 20% sneller dan voorheen”, vertelt radiotherapeut-oncoloog Dankert Woutersen. “En hoe korter een patiënt op de behandeltafel ligt, hoe kleiner de kans dat hij of zij beweegt. Zo kunnen we nog preciezer bestralen.”

Voordat er bestraald wordt, wordt er een soort CT-scan gemaakt om de patiënt in de goede positie te leggen. Woutersen: “Deze CT duurt slechts 17 seconden, waardoor de bestraling binnen een minuut kan starten. Door de snellere behandeltijd kunnen we bovendien meer patiënten op een dag helpen.”

Het nieuwe bestralingstoestel maakt minder geluid dan de huidige bestralingsapparaten. Ook de vorm van het apparaat maakt het patiëntvriendelijk; de Halcyon lijkt op een CT-scan. Er zijn geen bewegende delen meer zichtbaar.

Voorbereid op de toekomst

De Halcyon gaat later dit jaar gebruikt worden voor adaptieve radiotherapie. Dit is een moderne manier van bestralen waarbij het bestralingsplan aangepast wordt aan de dagelijkse veranderende positie van de organen van een patiënt. “Met adaptieve radiotherapie kunnen we deze veranderingen direct corrigeren, waardoor de kans op bijwerkingen verminderd wordt”, aldus Woutersen. “Het is belangrijk dat dit snel gebeurt, omdat elke minuut langer liggen meer beweging betekent.”

Waar bent u naar op zoek?