Promotie Ellen van der Gaag

Ellen van der Gaag is 15 jaar kinderarts in Ziekenhuis Groep Twente. Op 22 oktober 2020 promoveerde ze op het onderwerp “Health promoting effects of nutrition in children” aan de Universiteit Twente. Het onderzoek heeft ze samen gedaan met Dr. Hummel (kinderarts MST) en Prof. van der Palen (MST/UT).

In 2007 zag ze veel kinderen met alledaagse klachten waar geen oplossing voor was; kinderen die vaak verkouden en ziek zijn, kinderen met moeheid of aspecifieke allergieën. Omdat er geen medische afwijking te vinden was bij deze kinderen, vroeg ze zich af of de klachten misschien konden verbeteren met voeding? Ze ontwikkelde een voedingsadvies met 4 componenten; groene groente, rundvlees, roomboter en volle melk. Na een aantal maanden bleken de kinderen die deze voeding aten nog maar 5 dagen per maand ziek te zijn ipv 8 dagen, hoesten ze minder en kregen ze minder antibioticakuren. Ook waren ze minder moe.

De kracht van haar onderzoek ligt in de eenvoud ervan. Iedereen weet dat gezond en natuurlijk eten goed is, maar om dat wetenschappelijk aan te tonen is een hele klus. Juist daarom wordt dit type onderzoek nauwelijks gedaan, mede ook omdat er meerdere voedingsproducten bij betrokken zijn in tegenstelling tot slechts 1 product. De voedingsproducten zijn natuurlijk en bestaan uit traditionele bestanddelen van een Nederlands dieet. Toch is men tegenwoordig wat angstig voor de bijwerkingen. Hoe gaat het met het cholesterol en het gewicht mijn kind als hij/zij dit voedingsadvies gaat eten? Ook daar heeft ze naar gekeken. Het cholesterol verandert eerder gunstig dan ongunstig en het gewicht stijgt alleen bij de kinderen met ondergewicht. De kinderen met overgewicht blijven gelijk aan de kinderen die niet dit voedingsadvies aten.

Waar bent u naar op zoek?