Patiënt aan het woord: Willy Uitslag

Even mijn PSA-waarde laten meten, dacht Willy Uitslag toen hij in 2019 bij de huisarts was. Deze bleek iets verhoogd te zijn. In een prostaatkliniek in Duitsland kreeg hij de diagnose: prostaatkanker. “Een heftig woord, maar ik voelde mij gelukkig goed.”

Willy kwam, na de kliniek in Duitsland bezocht te hebben, in het Radboud UMC in Nijmegen terecht. Daar is hij meerdere keren geweest. Uit een scan bleek dat hij geen uitzaaiingen had. “Daar was ik natuurlijk erg opgelucht over”, vertelt Willy. “Toen ik de diagnose prostaatkanker kreeg, was dat heel gek om te horen, want ik had nergens last van. Ik bleef er vrij nuchter onder. Mijn vrouw vond het spannender dan ik.”

In Nijmegen besloot zijn arts samen met Willy dat hij een hormoonbehandeling zou krijgen en een bestralingstraject in zou gaan. “In die periode zag ik een artikel in de krant over een nieuw bestralingsapparaat in Medisch Spectrum Twente (MST): de Varian Ethos. Omdat ik woonachtig ben in Almelo, vroeg ik mijn behandelend arts of ik niet naar MST zou kunnen voor mijn behandeling. Dat kon gelukkig.”

Begin augustus dit jaar werd Willy voor het eerst bestraald. “Vijf weken lang kwam ik vier keer per week naar Enschede. Dat was voor mij het grootste voordeel van Ethos: ik hoefde maar twintig keer te komen, in plaats van vijfendertig keer, de normale behandelduur.” De bestralingen zelf vond Willy niet vervelend – elke bestraling duurde een kleine twintig minuten – maar de bijwerkingen wel. “Ik moest er ’s nachts vaak uit om te plassen, dat had ik eerder nooit. Dat blijkt een bekende bijwerking te zijn. Gelukkig is dat nu over.”

Willy heeft een kunstheup, waardoor er een behandelprogramma op maat gemaakt moest worden. “Ik was de eerste in Nederland met een kunstheup die bestraald ging worden met de Ethos. Dat was voor iedereen nieuw. Het ging in het begin niet allemaal vlekkeloos, maar gelukkig kon ik vrij snel beginnen met het traject.”

De hormoonbehandeling loopt nog voor Willy. Hij krijgt twee jaar lang om de drie maanden een hormoonspuit. “Er komt een verpleegkundige bij me thuis om dat te geven”, vertelt Willy. “Het is even een paar minuten pijnlijk, maar dat trekt snel weg.” Ook gaat hij elke drie maanden naar de nefroloog, een arts die is gespecialiseerd in nierziekten. “Ik heb namelijk een ziekte van de bijnieren: aldosteronisme. Er worden dan teveel mannelijke hormonen aangemaakt waardoor ik last kreeg van een hoge bloeddruk. Ik krijg nu vrouwelijke hormonen in tabletvorm, waardoor mijn bloeddruk weer goed is.”

Willy voelt zich goed. Hij slaapt goed en heeft geen last van bijwerkingen. “Ik ben met pensioen en heb daardoor tijd om elke dag even een half uurtje te liggen. Dat vind ik fijn. En daarna ga ik weer lekker in de tuin aan het werk”, sluit Willy af.

Wat is de ETHOS Therapy?

Met het revolutionaire ETHOS Therapy van Varian Medical Systems worden organen als blaas en endeldarm automatisch (met behulp van kunstmatige intelligentie) op de CT van het bestralingstoestel gelokaliseerd, waarna nog maar kleine handmatige aanpassingen nodig zijn. Uniek voor deze werkwijze is dat hierna binnen enkele minuten een geheel nieuw bestralingsplan wordt gemaakt dat volledig is aangepast aan de situatie op dat moment. De grote voordelen hiervan zijn niet alleen een nauwkeurigere bestraling van het doelgebied, maar ook beter sparen van de gezonde organen als endeldarm en blaas. Met Varian ETHOS Therapy kan een patiënt na een kwartier het bestralingstoestel weer verlaten.

Waar bent u naar op zoek?