Reumatoloog & hoogleraar in één: Harald Vonkeman 

Reumatoloog Harald Vonkeman is naast medisch specialist in MST nu ook hoogleraar aan de Universiteit Twente (UT). Hij houdt zich bezig met de groeiende vraag naar zorg: hoe blijven we onze patiënten dezelfde kwaliteit bieden terwijl er steeds meer zorg nodig is? Harald staat als hoogleraar aan de universiteit en medisch specialist met één been in de theorie en met één been in de praktijk. Wat betekent dit voor hem? Tijd om bij hem langs te gaan! 

Het probleem geschetst
Harald schetst helder het probleem: “We zien dat de zorg door nieuwe technologieën en mogelijkheden duurder wordt. Daar bovenop neemt de vergrijzing toe, wat er ook toe leidt dat er meer vraag naar zorg is. Ook hebben we medisch enorme sprongen gemaakt. Een ziekte die voorheen dodelijk was, is nu dankzij medische technologie vaker chronisch. We kunnen met behulp van technologie meer ziektes leefbaar maken. Dat is natuurlijk fantastisch, maar biedt wel een uitdaging: chronisch zieke mensen hebben blijvend zorg nodig, hoe bieden we hen wat ze nodig hebben?” Het antwoord ligt voor de hand: technologie kan uitkomst bieden.  

Patiëntgestuurd
“Waar we naar toe willen, is een zorgsysteem dat door de patiënt gestuurd wordt. Wat we nu doen, is op voorhand een afspraak inplannen. Ik zie bijvoorbeeld sommige patiënten iedere drie maanden, ongeacht of er iets aan de hand is. Het zou prachtig zijn als diezelfde patiënt zelf aan zou kunnen geven wanneer zij me graag wil zien of het nodig acht bij me langs te komen.” Hoe zorgen we er voor dat dit mogelijk is? 

Je arts op afstand
Telemonitoring vormt hierin een belangrijke pijler: de patiënt voert metingen thuis uit, op afstand kan gekeken worden of een afspraak nodig is, bijvoorbeeld met behulp van apps en sensors of met kleine bloedtesten waaruit de waardes af te lezen zijn. Als de waarden goed zijn en de patiënt voelt zich prima, is er geen aanleiding tot een afspraak met een medisch specialist. Als de waarden niet goed zijn maar de patiënt zich nog wel goed voelt, is dit sneller in beeld en kan de specialist sneller en accurater ingrijpen. Telemonitoring komt voort uit technologie en medische kennis. Omdat Harald zowel medisch specialist als hoogleraar is, vormt hij de perfecte schakel tussen deze twee groepen.  

Harald Vonkeman hoogleraar ‘patiëntgerichte gezondheidstechnologie’

Reumatoloog Harald Vonkeman is begin 2022 benoemd tot hoogleraar ‘patiëntgerichte gezondheidstechnologie’ aan Universiteit Twente. Hij wil met behulp van toegankelijke technologie de patiënt meer regie geven over zijn gezondheid en zorg. Reumamagazine interviewde hem, lees het artikel over patiëntgerichte gezondheidstechnologie hier.

We bundelen onze krachten
Harald ziet binnen telemonitoring meer verbeteringen voor zowel patiënt als specialist: “Patiënten staan vaak voor meerdere ziekten onder behandeling. Voor verschillende ziektebeelden vragen we naar dezelfde symptomen, bijvoorbeeld vermoeidheid. Reuma, kanker of psychische problemen, vermoeidheid kan bij alle drie de ziektebeelden horen. Echter vraagt iedere afdeling dit op zijn eigen manier en via zijn eigen maatstaven. Hierdoor wordt drie keer gevraagd hoe het is met de vermoeidheid. Voor patiënten doet het er niet toe welke ziekte de vermoeidheid veroorzaakt, maar dat ze ervan afkomen. Wij willen daarom de maatstaaf MST-breed, en liefst nog verder, gelijk trekken. Dit zorgt ervoor dat een patiënt maar één keer deze gegevens hoeft af te geven en iedere specialist daarmee voort kan,” vertelt Harald. Dankzij het nieuwe elektronisch patiëntendossier kan iedere specialist straks bij deze gegevens, wat inhoudt dat één onderzoek meerdere specialisten van informatie kan voorzien. 

Uitdaging
Wat we meten moet aansluiten bij de wensen en behoeften van de patiënt. Als we thuismonitoring of andere technologie zoals de thuismetingen willen toepassen, moet iedere patiënt ook kunnen begrijpen wat er van hen verwacht wordt. Niet iedereen is even handig of taalvaardig. Duidelijkheid is essentieel: we willen niet dat metingen incorrect uitgevoerd worden waardoor de uitslagen nietszeggend zijn. Daarnaast moeten we een maatstaaf creëren waar alle specialisten mee akkoord zijn.”   

Toekomst
Dat Harald gepassioneerd is over het onderwerp, staat buiten kijf. Nu werkt hij hard aan het uitvoeren van deze concepten zodat de zorg kwaliteit kan blijven bieden aan patiënten ondanks de toenemende vraag. “Met een Fieldlab willen we alle verschillende partijen bij elkaar brengen en kijken wat de mogelijkheden zijn. Als hoogleraar heb ik hulp vanuit Universiteit Twente en toegang tot nieuwe technologie. Daarnaast weet ik vanuit mijn werk hoe de praktijk verloopt. We willen ook huisartsen en patiënten betrekken bij dit onderzoek. Zo zorgen we ervoor dat wat wij als medisch specialisten en wetenschappers bespreken, door patiënten wordt getest en zij hun feedback kunnen geven. Zo nemen we alle partijen mee in dit onderzoek.” Met zoveel enthousiasme, kan dat niet anders dan goedkomen! 

Waar bent u naar op zoek?