Jaarlijks scheuren vele mensen hun kruisband. Dit gebeurt meestal tijdens het sporten. Patiënten verdraaien de knie en voelen hierbij vaak een knap waarna de knie dik wordt. Niet iedereen met een voorste kruisband scheur heeft een chirurgische behandeling nodig, maar bij aanhoudende instabiliteit en bij jonge sporters is het belangrijk de voorste kruisband te reconstrueren om instabiliteit en schade in de toekomst te voorkomen.

Oude operatiesituatie

Voorheen werden hiervoor twee hamstringpezen van het been gebruikt welke verkregen werden door een 5 cm lange incisie aan de voorzijde van de knie. Deze werd dubbelgeslagen en door een geboorde tunnel in boven-en onderbeen geplaatst en vastgezet met een schroef. Deze tunnel ging door het gehele bot heen en bepaalde de positie van de nieuwe kruisband. Hierdoor was het niet mogelijk om deze op de oude aanhechting terug te plaatsen.

“All inside” operatietechniek

Sinds ongeveer twee jaar wordt er binnen de vakgroep orthopedie gewerkt met een nieuwe operatietechniek, de zogenaamde “all inside”  techniek. Alle patiënten met een voorste kruisband scheur worden volgens deze nieuwe methode geopereerd. Hier hebben de orthopedisch chirurgen inmiddels veel ervaring mee. Dankzij deze (in Frankrijk ontwikkelde) techniek kan de operatie nu beter, preciezer en sneller worden uitgevoerd. Bovendien is er nog maar 1 hamstringpees nodig.

Speciale boor: de flip cutter

Deze hamstring pees wordt via een kleine incisie in de knieholte verkregen. Vervolgens wordt de knie middels een kijkoperatie geïnspecteerd en worden de oude kruisband resten verwijderd. Hierna kan met behulp van een speciale boor van binnenuit een korte tunnel in het scheenbeen en in het bovenbeen worden geboord.

Perfecte plaatsing van de tunnel

Deze tunnel kan exact op de oude aanhechtingsplaats van de eigen kruisband worden geplaatst waardoor een zogenaamde “anatomische” reconstructie wordt verkregen. De vierdubbele hamstring pees wordt aan de binnenzijde van de knie in de geboorde tunnels getrokken en de uiteinden worden met kleine “buttons” van 1 cm op de buitenzijde van het onderbeen en bovenbeen gefixeerd. Doordat de hamstring pees via een klein sneetje in de knieholte wordt verkregen zie je aan de voorzijde van de knie alleen 4 steekgaatjes. Het herstel na de operatie verloopt sneller, onder meer door het ontbreken van de grote incisie aan de voorzijde.

Uiteindelijke VKB reconstructie

Direct na de operatie mogen patiënten het geopereerde been 50% belasten met krukken gedurende 2 weken. Na 4-6 weken kan men alweer fietsen en/of aurorijden. Onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt een intensief revalidatie programma gevolgd en na 6-9 maanden kunnen de oude sport activiteiten weer hervat worden.

Sportspreekuur

Deze operatie wordt in het Medisch Spectrum Twente uitgevoerd door orthopedisch chirurgen dr. Aries en dr. Govaert. Beide orthopedische chirurgen hebben een sportspreekuur samen met een fysiotherapeut.

  • Dr. Govaert: Dinsdagmiddag Universiteit Twente bij Topvorm Twente
  • Dr. Aries: Vrijdagmiddag FysioHolland Enschede (Geesinkbrink)
Waar bent u naar op zoek?