De operatiekamers

In de operatiekamer werken anesthesiologen, anesthesiemedewerkers, chirurgen, operatie-assistenten, perfusionisten en logistieke medewerkers. Tijdens een operatie zijn er 7 tot 9 mensen aanwezig. Er worden hier verschillende soorten operaties uitgevoerd. Per dag kunnen er 2 patiënten per operatiekamer geopereerd worden.


Er worden ook operaties uitgevoerd aan de longen waarbij een deel en soms ook een hele long wordt verwijderd. Er worden verschillende soorten hartoperaties uitgevoerd. We voeren hartoperaties uit waarbij de hartklep van de patiënt wordt verwijderd en vervangen door een mechanische of biologische klep. Ook worden er veel bypass operaties uitgevoerd.

In Medisch Spectrum Twente zijn 5 cardio-thoracaal chirurgen werkzaam met 2 artsassistenten en 12 operatieassistenten. De operatieassistent heeft drie taken; instrumenteren, omlopen en assisteren. Bij het omlopen zorg je ervoor dat alle benodigdheden aanwezig zijn in de operatiekamer tijdens de ingreep. Als assisterende heb je de taak om het te opereren gebied zo zichtbaar mogelijk te maken voor de chirurg. De instrumenterende geeft alle benodigde instrumenten aan de chirurg die nodig zijn tijdens de ingreep. De operatieassistenten die in de operatiekamers van Thorax Centrum Twente werken, hebben hier een speciale opleiding voor gevolgd.

Waar bent u naar op zoek?