Een afwijking aan het hart

Als er bij jou een afwijking aan het hart wordt vastgesteld dan zijn er een paar dingen van belang. Als je bijvoorbeeld een gaatje tussen de twee hartkamers hebt, dan stroomt het bloed daar net een beetje anders dan anders. Als er bacteriën in jouw bloed komen, bijvoorbeeld door een ontsteking in een rotte kies, dan kunnen die bacteriën in je hart gaan zitten en daar gaan groeien. Dan heb je een ontsteking in je hart en dat noem je een endocarditis. De kans hierop is maar heel klein.

Om dit te voorkomen is het toch belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt en niet met ontstekingen blijft rondlopen. Zo is het verstandig regelmatig naar de tandarts te gaan, zijn piercings en oorbellen niet verstandig omdat die makkelijk kunnen gaan ontsteken. Zo is het ook verstandig je teennagels niet te kort af te knippen, omdat een ingegroeide teennagel makkelijk kan ontsteken. Gewoon goed voor je lichaam zorgen is dus net iets belangrijker dan bij kinderen die geen afwijkingen aan het hart hebben.

Er is een aantal kinderen die geopereerd zijn aan hun hart, die als ze geopereerd moeten worden, of naar de tandarts gaan, antibiotica uit voorzorg toegediend moeten krijgen. Dit heet dan endocarditisprofylaxe (hartontsteking-voorkomer). Als het goed is heeft de kinderarts je tijdens het spreekuur goed op de hoogte gebracht of jij ook endocarditis profylaxe moet gebruiken. Is het je niet duidelijk geworden, vraag het dan even na.

Voor meer informatie kun je kijken op de site van De Nederlandse Hartstichting.

Waar bent u naar op zoek?