Linda van Rooij

Chronische buikpijn bij kinderen en pubers

Chronische buikpijn is een klacht waarmee veel kinderen en pubers zich melden in MST. Bij 9 op de 10 kinderen is er echter helemaal geen lichamelijke oorzaak van de buikpijn te vinden. Maar wat veroorzaakt die pijn dan wel? En wat kun je ertegen doen? MST-kinderarts Linda van Rooij vertelt.


Met onze leefstijl houden we de buikpijn in stand
Linda van Rooij

Als de buikpijn geen oorzaak heeft, is er dus niets aan de hand…

“Nee, dat is niet zo! Ondanks dat er geen lichamelijke oorzaak is, is de pijn reëel. Als artsen zoeken we daarvoor naar een oplossing, want pijn is een serieus signaal. De pijn kan zo beperkend zijn dat kinderen bijvoorbeeld niet naar school kunnen. Maar al wordt de pijn niet veroorzaakt door een ziekte als coeliakie of crohn, er gaat wel iets anders mis. Buikpijn kan een signaal zijn van te veel spanning, een verstoorde stoelgang of te weinig beweging.”

Wat is het belangrijkste advies bij buikpijn?

“Het besef dat onze leefstijl de buikpijn uitlokt, erger maakt en zelfs in stand kan houden. De adviezen die we geven zijn daarom eerst gericht op leefstijl, wat we eten en hoe we bewegen. Eet vezelrijk en gevarieerd, drink voldoende en leef met minder stress. Onze gejaagde manier van leven kan spanningen opleveren. Ook bij kinderen en dat kan voor pijn zorgen.”

En wat is de relatie tussen beweging en buikpijn?

“Te veel zitten leidt tot verstopping en dat kan buikpijn veroorzaken. Kinderen zouden per dag een uur intensief moeten bewegen, al vind ik dat als arts bijna nog te weinig. We zien het tegenovergestelde bij kinderen; kinderen zitten soms uren achter elkaar op tablets en computers.”

Dus: tablet uit en naar buiten!

“Ja! Je moet als ouder grenzen stellen aan te veel zitten en het bewegen stimuleren. Ik begrijp dat dit lastig is, zeker bij pubers. Toch moeten we het probleem samen; het kind, de ouders en de arts, oplossen. Soms begint dat met een spiegel; als je wilt dat je kind minder op zijn scherm kijkt, moet je als ouder ook je telefoon uitdoen. Ik zeg soms: leg de iPad aan de ketting!”

En poepen kinderen altijd goed?

“Nee, we zien veel kinderen met obstipatie en dat houden ze onbewust zelf in stand. Ze moeten naar het toilet maar nemen daar niet de tijd voor, hebben geen zin of zijn bang voor pijn. Dit gedrag zorgt ervoor dat je nog meer verstopt. In MST is daarom een poepgoed-poli met gespecialiseerde verpleegkundigen en pedagogisch medewerkers die kinderen weer leren omgaan met hun stoelgang.”

Is buikpijn een kleine-kinderkwaal?

“Nee hoor! We zien ook jongvolwassenen van zeventien en achttien jaar. Pubers hebben veel last van buikpijn, bijvoorbeeld door het prikkelbare darm syndroom. Dat kan ook worden doorbroken met hypnotherapie, een vorm van hypnose waarin je leert de pijn te beheersen.”

Komen kinderen meestal van de buikpijn af?

“Gelukkig wel. Helaas niet elk kind, maar de meerderheid heeft door de veranderende leefstijl na een tijdje geen pijn meer.”

Medische Publieksacademie Twente

Dit interview is gepubliceerd in het magazine dat is uitgebracht naar aanleiding van de Medische Publieksacademie Twente met thema ‘Opgroeien in de 21e eeuw, hoe gezond is dat’. MST organiseert jaarlijks meerdere publieksacademies; gratis toegankelijke openbare bijeenkomsten. Specialisten informeren de bezoekers over de werking van steeds een ander deel van het lichaam.

Door deze kennis te delen bevorderen wij de gezondheid in de regio en laten wij u kennismaken met de wereld achter ons ziekenhuis en de zorg die hier geboden wordt. Iedereen met een gezonde interesse in de werking van het menselijk lichaam is welkom.

Waar bent u naar op zoek?