Obstipatie kind

Obstipatie, of verstopping, is de meest voorkomende maagdarm-aandoening op de kinderleeftijd. Sommige kinderen moeten 2 tot 3 keer per dag naar het toilet, anderen 1 keer per 2 dagen. Dit is normaal; niet iedereen poept volgens hetzelfde patroon. We spreken pas van obstipatie als een kind 2 keer per week of minder poept. Sommige kinderen hebben obstipatie ondanks dat ze elke dag poepen. Dit komt vaak doordat ze onvoldoende tijd nemen om alles uit te poepen. Wanneer de ontlasting lange tijd in de darm blijft zitten, wordt die hard. Dit komt doordat er steeds meer water aan de ontlasting onttrokken wordt. Ook harde en forse ontlasting die moeilijk uit te poepen is, wordt obstipatie genoemd.

Als kinderen die al zindelijk waren, weer in de broek gaan poepen, is dit ook vaak een teken van obstipatie. Een harde prop ontlasting in het laatste gedeelte van de darm blokkeert de uitgang. Pas als de darm erg vol zit, voelt het kind aandrang. Soms loopt er een klein beetje dunne ontlasting langs de harde ontlasting weg. Hierdoor ontstaan vegen in de onderbroek. Het lijkt erop of het kind diarree heeft, terwijl juist het tegenovergestelde, verstopping, aan de hand is. We noemen dit overloopdiarree.

Oorzaak van de klachten

Obstipatie is een lastig probleem. Gelukkig is er zelden een lichamelijke oorzaak te vinden voor de klachten. Aan de andere kant maakt dit het ook lastiger om het probleem op te lossen.

Speciale Poepgoed polikliniek voor kinderen in MST

De poepgoed-poli is speciaal bedoeld voor kinderen met een moeilijke stoelgang en/of ongewild verliezen van ontlasting.
Lees hier meer over de poepgoed-poli.

Meer informatie

Waar bent u naar op zoek?