De juiste zorg op de juiste plek en minder onnodige verwijzingen. Zowel patiënten, huisartsen en specialisten zijn tevreden over het inzetten van een eenmalig consult bij de medisch specialist.

Sinds enkele jaren werken Twentse Huisartsen Onderneming Oost Nederland (THOON) en Medisch Spectrum Twente (MST) met Eenmalig Consult bij de Medisch Specialist (ECMS). Bij twijfel over een diagnose of de in te zetten behandeling kan de huisarts eenmalig ondersteund worden door een deelnemend medisch specialist van het ziekenhuis. De huisarts vraagt een eenmalig digitaal of fysiek consult aan, waarbij de medisch specialist een advies en behandelplan opstelt en de huisarts waar mogelijk de behandeling voortzet in de eerste lijn. Inmiddels zijn bijna alle specialismen in MST aangesloten.

Voordelen ECMS
Deze werkwijze heeft veel voordelen. Voor het eenmalige consult wordt geen aanspraak gemaakt op het eigen risico voor patiënten en het grootste gedeelte van de patiënten blijft in de eerstelijn (60%-70%). Daarnaast zijn de wachttijden kort; drie werkdagen voor een digitaal consult en twee weken voor een fysiek consult. “De patiënt ervaart door de digitale consultatie van de huisarts aan de medisch specialist vertrouwen in behandeling in de eerste lijn en vraagt minder snel om een verwijzing”, aldus huisarts Anja van Kempen.

De huisarts blijft hoofdbehandelaar en behoudt de regie. Ook betekent het geen extra regeldruk voor huisartsen, omdat het zorgproces daar op is ingericht. Voor medisch specialisten tenslotte betekent het dat zij zich kunnen focussen op topklinische zorg, want de huisarts en medisch specialist werken samen aan de juiste zorg op de juiste plek. Dit betekent enkel behandeling in het ziekenhuis als het moet.

Omgekeerd ECMS
Naast de mogelijkheid van een ECMS, kunnen medisch specialisten sinds juni 2020 gebruik maken van een omgekeerd ECMS. Als een patiënt wordt doorverwezen naar de specialist, kan de specialist beoordelen of hij de vraag door middel van een eenmalig consult (ECMS) kan beantwoorden. Zo ja, dan vindt afstemming met de huisarts plaats en wordt de reguliere verwijzing omgezet in een omgekeerde ECMS, digitaal of fysiek.

De specialist kan tijdens het consult besluiten om een regulier (tweedelijns) consult om te zetten in een omgekeerd ECMS. De huisarts wordt dan op de hoogte gesteld en ontvangt een behandelplan om de patiënt verder in de eerstelijn te behandelen. Een andere mogelijkheid is dat de specialist op basis van de verwijzing al kan beslissen om digitaal een behandelplan naar de huisarts te versturen. De patiënt hoeft dan niet naar het ziekenhuis te komen.

Ervaring met omzetten verwijzing
De afgelopen periode heeft onder andere de polikliniek Orthopedie met een omgekeerd ECMS gewerkt. “Omdat het ons opviel dat weinig huisartsen patiënten via ECMS insturen en omdat we patiënten zagen waarvan we achteraf vonden dat zij via ECMS beoordeeld hadden kunnen worden, hebben wij het voorstel gedaan om een omgekeerd ECMS toe te gaan passen,” vertelt Jorm Nellensteijn, orthopedisch chirurg. “Hierdoor is het aantal ECMS consulten binnen onze vakgroep gestegen. We hebben het zo ingericht dat de arts in het dossier enkel een vinkje hoeft te zetten, zodat het secretariaat de afhandeling op de juiste manier kan doen.”

Meer informatie
Meer weten over de mogelijkheden van ECMS? Meer informatie is op te vragen bij Anne Ligthart – Molenkamp (a.ligthart-molenkamp@mst.nl) of Jorien Pierik (j.pierik@mst.nl).

Waar bent u naar op zoek?