Tijdens oud en nieuw zit onze Spoedeisende Hulp beslist niet stil. Er komen elk jaar rond de jaarwisseling vooral slachtoffers met brandwonden binnen, maar ook mensen met oogletsel en breuken.

Het aantal mensen dat tijdens de jaarwisseling op de spoedeisende hulp terecht komt is al jaren stabiel volgens SEH-arts Stijn van Ommeren. “Het is moeilijk te zeggen hoe dat kan. Ik denk dat steeds meer mensen wel vuurwerk gaan afsteken, maar dat het wat veiliger gebeurt. Mensen dragen toch vaker een veiligheidsbril en instrueren hun kinderen, maar het vuurwerk afsteken gaat gewoon door.”

Niet zelf afsteken

Slachtoffers die binnenkomen op de spoedeisende hulp hoeven niet altijd het vuurwerk zelf afgestoken te hebben. “Dat wordt wel altijd gedacht”, zegt van Ommeren. “De ene helft steekt zelf af en de andere helft betreft mensen die kijken naar het vuurwerk. Mensen die staan te kijken hebben vaak letsel door vuurpijlen, maar we zien ook veel letsel door knalvuurwerk en dat zijn dan vooral de mensen die het zelf afsteken.” In MST zien we dat illegaal vuurwerk de meeste en vooral zwaardere slachtoffers maakt. “Bijvoorbeeld dat er een stuk vinger wordt afgeblazen. Het zijn ook jongere mensen en die hebben daar de rest van hun leven last van”, vertelt de arts.

Lees verder op Tubantia 

Waar bent u naar op zoek?