Tijdens oud en nieuw zit onze Spoedeisende Hulp beslist niet stil. Er komen elk jaar rond de jaarwisseling vooral slachtoffers met brandwonden binnen, maar ook mensen met oogletsel en breuken.

Het aantal mensen dat tijdens de jaarwisseling op de spoedeisende hulp terecht komt is al jaren stabiel volgens SEH-arts Stijn van Ommeren. “Het is moeilijk te zeggen hoe dat kan. Ik denk dat steeds meer mensen wel vuurwerk gaan afsteken, maar dat het wat veiliger gebeurt. Mensen dragen toch vaker een veiligheidsbril en instrueren hun kinderen, maar het vuurwerk afsteken gaat gewoon door.”

Niet zelf afsteken

Slachtoffers die binnenkomen op de spoedeisende hulp hoeven niet altijd het vuurwerk zelf afgestoken te hebben. “Dat wordt wel altijd gedacht”, zegt van Ommeren. “De ene helft steekt zelf af en de andere helft betreft mensen die kijken naar het vuurwerk. Mensen die staan te kijken hebben vaak letsel door vuurpijlen, maar we zien ook veel letsel door knalvuurwerk en dat zijn dan vooral de mensen die het zelf afsteken.” In MST zien we dat illegaal vuurwerk de meeste en vooral zwaardere slachtoffers maakt. “Bijvoorbeeld dat er een stuk vinger wordt afgeblazen. Het zijn ook jongere mensen en die hebben daar de rest van hun leven last van”, vertelt de arts.

Alcohol

Volgens Van Ommeren is het altijd druk op de spoedeisende hulp. “Dat heeft maar deels te maken met het vuurwerk. We zien tien tot twaalf vuurwerkslachtoffers per oud en nieuw. Dat is helemaal niet zo veel. We zien ook heel veel alcoholgerelateerde problemen, verkeersongevallen en mensen die onvoorzichtig feestvieren. Dus het is altijd druk, onder meer met vuurwerk, maar daar zetten we extra mensen voor in. Wij kunnen het wel aan.”

Verstandig omgaan met vuurwerk

“Wat wij graag zouden zien, is dat mensen goed nadenken bij omgaan met vuurwerk. Dus ook als je naar vuurwerk gaat kijken, draag dan een veiligheidsbril. Zorg dat je een jas zonder capuchon draagt. Let ook goed op je kinderen en geef ze goede voorlichting. Mocht er dan toch iets mis gaan met brandwonden: direct de kleding uit en koelen. Daarna contact opnemen met de huisartsenpost of een ambulance bellen”, aldus Van Ommeren.

Bron: Tubantia 

Begin met typen om te zoeken..

Zoeken
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Pagina