Om een ontsteking van de mondslijmvliezen te voorkomen bij patiënten die chemotherapie ondergaan, is spoelen met kraanwater net zo effectief als fysiologisch zout. Dat blijkt uit onderzoek van Rita Kouwert, verpleegkundige interne oncologische geneeskunde in MST.

Ontsteking mondslijmvliezen

Rita Kouwert
Verpleegkundige Rita

Bij patiënten die chemotherapie ondergaan, kan er een ontstekingsreactie van de mondslijmvliezen optreden (orale mucositis). Rita Kouwert heeft onderzoek gedaan naar welke manier van mondspoelen het meest effectief is om orale mucositis te voorkomen. Rita werkt op de afdeling E6, waar patiënten liggen die voor langere tijd in een beschermende isolatie moeten en erg kwetsbaar zijn voor slijmvliesschade.

Literatuurstudie

Tijdens de Verpleegkundige Vervolgopleiding Oncologie die Rita gevolgd heeft, heeft zij een literatuurstudie uitgevoerd. Hierin heeft ze onderzocht met welk middel de mond het beste gespoeld kan worden tijdens de chemokuur, om een ontsteking in de mond te voorkomen. Het blijkt dat spoelen met kraanwater net zo effectief is als spoelen met fysiologisch zout. De mond moet vier tot tien keer per dag gespoeld worden, na het eten en drinken en ’s nachts, als een patiënt dan wakker is. Het gebruik van kraanwater in plaats van fysiologisch zout betekent een jaarlijkse kostenbesparing.

Snelle doorvoering

De resultaten uit het onderzoek zijn gebruikt om een implementatieplan op te stellen en besproken met verpleegkundig specialisten, hematologen en oncologen. In slechts drie weken tijd zijn de benodigde aanpassingen doorgevoerd in de protocollen, patiënteninformatiefolders, apotheek en kliniek en dagbehandeling en gebruiken patiënten kraanwater in plaats van zout om hun mond te spoelen.

Waar bent u naar op zoek?