Volgens MST maag-darm-leverarts Reinier Hoedemaker wordt er bij steeds meer mensen coeliakie vastgesteld. “Huisartsen zijn er alerter op, maar er is in de maatschappij ook meer aandacht voor. Restaurants geven op hun menukaart aan welke gerechten glutenvrij zijn en supermarkten hebben steeds meer glutenvrije producten.”
Gevaar van gluten
Hoedemaker benadrukt dat er een duidelijk verschil is tussen coeliakie en mensen met buikklachten die goed reageren op een glutenvrij dieet. “Coeliakie is een auto-immuunziekte. Als mensen met coeliakie gluten binnenkrijgen, treedt er direct een ontstekingsreactie op die de darmwand kan beschadigen. Een glutenvrij dieet is voor die mensen noodzakelijk. Bij mensen met andere buikklachten kan een glutenvrij dieet zorgen voor verlichting van klachten, maar de inname van gluten vormt voor hen geen gevaar.”
Op de signalen letten
Signalen van coeliakie negeren kan gevaarlijk zijn, aldus de MDL-arts. Onder meer ondergewicht, bloedarmoede, remming in de groei, humeurigheid en botontkalking kunnen gevolgen zijn. “In het ergste geval kan de ontsteking kwaadaardig worden, dan kan je het niet meer stoppen met gewone medicatie. Soms moeten we dan zelfs chemotherapie inzetten.”
Tientallen patiënten
Door de groeiende bekendheid rondom gluten kloppen mensen volgens Hoedemaker sneller aan bij de huisarts. Exacte cijfers van diagnoses bij MST heeft hij niet, “maar het gaat zeker om tientallen patiënten per jaar.” Er staan daarnaast ruim 250 mensen met coeliakie onder controle. De Maagdarmleverstichting meldt dat er nu zo’n 25.000 Nederlanders zijn bij wie de ziekte is vastgesteld, maar dat het daadwerkelijke aantal waarschijnlijk veel hoger ligt, omdat klachten niet altijd herkend worden.
Simpel onderzoek
“Symptomen zijn niet altijd zo voor de hand liggend als buikklachten en diarree”, legt Hoedemaker uit. “Ook winderigheid, hoofdpijn, rillerigheid en vermoeidheid kunnen wijzen op coeliakie.” Een ‘simpel’ bloedonderzoek kan bevestigen of er antistoffen tegen gluten aanwezig zijn. Is dat het geval? Dan is de kans op coeliakie groot en dus reden voor verder onderzoek. Hoedemaker begrijpt dat het niet realistisch is om iedereen maar te testen op ‘gluten’, “maar als je al lange tijd met dit soort klachten loopt, kun je overwegen hiernaar te vragen bij je huisarts.”
Slaapapneu, de lange nasleep van de ziekte van Pfeiffer of misschien wel psychische problemen? Ingmar Pots (32) uit Goor was jarenlang ernstig vermoeid, maar onderzoeken wezen uit dat er lichamelijk niks mis was. Zat het dan toch tussen zijn oren? Uiteindelijk bleek hij coeliakie, glutenintolerantie, te hebben. Een diagnose die zijn leven veranderde.
Bron: Tubantia, 25 oktober 2019