Steeds vaker worden er groeiremmende operaties bij kinderen uitgevoerd in MST. Dit jaar waren er al 25 doorverwijzingen, tegenover 10 in heel 2018. Maar, waarschuwen artsen, soms zijn kinderen te laat en heeft opereren geen zin meer.

Meiden met schoenmaat 50, jongens die boven de 2,20 meter dreigen uit te groeien en meiden die langer worden dan 1,90 meter: orthopedisch chirurg Yvon den Hartog van MST heeft het allemaal voorbij zien komen. Als specialist op het gebied van groeioperaties, ziet ze het aantal doorverwijzingen van huisartsen de laatste twee jaar flink toenemen. Bij de 25 doorverwijzingen dit jaar wordt er niet gelijk geopereerd; de kinderen gaan dan eerst een (behandel)traject in.

MST is sinds begin 2017 één van de twee ziekenhuizen in Nederland die groeiremmende operaties aan kindervoeten uitvoert. Patiënten uit deze regio, maar ook veel kinderen uit Noord-Nederland, worden behandeld in Enschede. Ook voert MST groeiremmende operaties voor lichaamslengte uit. Dat gebeurt ook in veel academische ziekenhuizen in het land. Lees verder op tubantia.nl.

Schoenmaat 44 of 45 zou de 11-jarige Nienke Menkehorst uit Haaksbergen krijgen. En dus ging ze eind vorig jaar onder het mes om de groei van haar voeten te stoppen. Dat scheelde haar drie maten. Op haar tiende had Nienke al maat 40, waar maat 35 op die leeftijd normaal is. „Mama vond dat ik wel heel grote voeten had. Als we schoenen gingen kopen, moest ik altijd bij de schoenen voor volwassenen kijken”, vertelt de tiener. Meer op tubantia.nl.

Waar bent u naar op zoek?