STOPOVCA studie: Onderzoek naar de keuzehulp ‘Eileiders weghalen’ en het voorkomen van eierstokkanker
In sommige ziekenhuizen mag een vrouw kiezen of ze tijdens de buikoperatie de eileiders wil laten weghalen. In andere ziekenhuizen in Nederland krijgen vrouwen deze keuze nog niet. Deze variatie in de aangeboden zorg vinden wij onwenselijk. Wij willen dat vrouwen in elk ziekenhuis in Nederland zelf mogen kiezen of ze hun eileiders willen laten weghalen of niet. Het hebben van deze keuze is belangrijk, omdat uit onderzoek is gebleken dat het weghalen van de eileiders zorgt voor minder kans op het eierstokkanker op latere leeftijd. De ‘Eileiders weghalen’ keuzehulp is speciaal gemaakt om vrouwen met een operatie in de buik te helpen bij het maken van een keuze: de eileiders weg laten halen of juist niet?
In het onderzoek willen we:
1. Kijken of de keuzehulp die we hebben ontwikkeld vrouwen inderdaad helpt bij het maken van de keuze: wil je je eileiders weg laten halen of wil je dat niet?
2. Onderzoeken bij hoeveel vrouwen uiteindelijk eierstokkanker is voorkomen.
Onderzoeksopzet
In je ziekenhuis krijg je vóór je operatie een keuzehulp aangeboden. Voor het onderzoek vragen we je daarna twee vragenlijsten in te vullen: één op het moment dat je de keuzehulp hebt gebruikt en één ongeveer 1 jaar later. Het invullen van de eerste vragenlijst kost ongeveer 15 minuten, de tweede vragenlijst ongeveer 10 minuten. De vragen gaan over de keuze die je hebt gemaakt en de keuzehulp.
Doelgroep (onderzoekspopulatie)
Vrouwen die een gynaecologische buikoperatie ondergaan zoals het weghalen van de baarmoeder of sterilisatie. Belangrijk is dat vrouwen een voltooide kinderwens hebben.
Interventie(s)
De keuzehulp ‘Eileiders weghalen’
Looptijd studie
Startdatum: april 2022, verwachte einddatum: april 2023.
Deelnemende centra
Radboudumc, Rijnstate ziekenhuis, Beatrix Winterswijk, Bernhoven, Canisius Wilhelmina ziekenhuis, Isala, Medisch Spectrum Twente, Catharina ziekenhuis, Jeroen Bosch ziekenhuis, Elisabeth-Tweesteden ziekenhuis, Maxima Medisch Centrum, ZGT, Viecuri, Amphia ziekenhuis, Elkerliek, MUMC+.
(Hoofd) onderzoeker(s) MST
Gynaecoloog Marloes Maassen