STOPOVCAyoung studie: Onderzoek naar de invloed van het weghalen van de eileiders tijdens sterilisatie op de gemiddelde leeftijd waarop een vrouw in de overgang komt
In sommige ziekenhuizen mag een vrouw kiezen of ze tijdens de sterilisatie de eileiders wil laten weghalen. In andere ziekenhuizen in Nederland krijgen vrouwen deze keuze nog niet. Deze variatie in de aangeboden zorg vinden wij onwenselijk. Wij willen dat vrouwen in elk ziekenhuis in Nederland zelf mogen kiezen of ze hun eileiders willen laten weghalen of zich willen laten steriliseren door clips of dichtbranden van de eileiders. Het hebben van deze keuze is belangrijk, omdat uit onderzoek is gebleken dat het weghalen van de eileiders zorgt voor een kleinere kans op eierstokkanker op latere leeftijd. De eileiders liggen echter dicht tegen de eierstokken aan. Als de eileiders weggehaald worden kan het zijn dat er minder bloed naar de eierstokken gaat. Hierdoor kunt u mogelijk eerder in de overgang komen. Met dit onderzoek willen wij onderzoeken wat de invloed van steriliseren is op de gemiddelde leeftijd waarin een vrouw in de overgang komt.
Onderzoeksopzet
Vrouwen die toestemming geven voor deelname aan het onderzoek krijgen ieder jaar een vragenlijst over hun menstruatie cyclus. Het invullen van deze vragenlijst duurt maximaal 5 minuten. Deelname aan het project eindigt op het moment dat zij in de overgang komen. Dan ontvangen zij eenmalig een afsluitende vragenlijst. Voor alle deelnemers geldt dat de studie na 15 jaar zal eindigen, of zij nu in de overgang zijn gekomen of niet.
Doelgroep (onderzoekspopulatie)
Vrouwen die een sterilisatie krijgen doormiddel van het weghalen van de eileiders, het plaatsen van clips of het dichtbranden van de eileiders kunnen deelnemen aan de studie. Daarnaast kunnen vriendinnen/kennissen van de deelnemers deelnemen als controle groep.
Looptijd studie
- Startdatum: april 2022
- Verwachte einddatum inclusies: december 2024
Deelnemende centra
Radboudumc, Rijnstate ziekenhuis, Canisius Wilhelmina ziekenhuis, Isala, Medisch Spectrum Twente, Catharina ziekenhuis, Jeroen Bosch ziekenhuis, Elisabeth-Tweesteden ziekenhuis, Maxima Medisch Centrum, ZGT, Viecuri, Amphia ziekenhuis
(Hoofd) onderzoeker(s) MST
Gynaecoloog Marloes Maassen