Elke dag buikpijn, elke dag onbegrip. Bijna een miljoen Nederlanders lijdt onder taboes, onbegrip en stigma’s vanwege hun spijsverteringsziekte, blijkt uit nieuw onderzoek. Tabitha Sijnja (32) uit Enschede is een van hen; ze heeft het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). “Ik ben niet zwakker dan andere mensen.”

Pijn en schaamte

Barrières, emotionele pijn, angst, isolement en schaamte: het is een aantal gevoelens dat vaak wordt genoemd in het onlangs verschenen onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting. Twee miljoen Nederlanders kampen met een spijsverteringsziekte, zoals coeliakie, colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Bijna de helft van hen voelt regelmatig onbegrip, taboes of krijgt te maken met vooroordelen.

Bijna niets eten

“Herkenbaar”, reageert Tabitha Sijnja (32) uit Enschede op veel punten in het onderzoek. Ze heeft een zeer ernstige vorm van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en kampt al van jongs af aan met hevige pijnklachten. Hierdoor volgt ze een strikt dieet waarin ze bijna niks mag eten. Voor PDS is geen medicijn; de aandoening is chronisch. “Ik heb mijn leven aangepast rondom de ziekte”, vertelt Tabitha.

Chronische ziekte

Het Prikkelbare Darm Syndroom is een complexe ziekte. “Er is geen antibioticum of een operatie waarmee je de ziekte op kunt lossen. Het is iets chronisch”, vertelt Jeroen Kolkman, maag-darm-leverarts bij MST. Daar worstelt ook hij mee. “Veel artsen ervaren bij PDS een gevoel van onmacht.”

Verschillende varianten

Kolkman benadrukt wel dat Sijnja’s situatie extreem is. “PDS is een containerbegrip; van een opgezette buik na het eten van een pizza tot een voedselallergie. De een heeft met goede voeding en hypnotherapie nauwelijks nog klachten, terwijl een ander zijn of haar hele leven er op aangepast heeft.”

Lees het volledige artikel op Tubantia.nl.

Waar bent u naar op zoek?