Terugblik live surgery op 28 mei

Huisartsen en fysiotherapeuten uit de regio konden op 28 mei 2018 live een tweetal operaties van de knie bijwonen in Medisch Spectrum Twente in Enschede.

Twee live operaties

Het auditorium zat tot de nok toe vol met 180 geïnteresseerden. Het thema van de avond was de knie en werd georganiseerd door de vakgroep orthopedie van MST. Vanuit het auditorium werd live verbinding gezocht met operatiekamer 9. Orthopedisch chirurg C. van Lingen begon met een arthroscopie (kijkoperatie) van de knie. Daarna demonstreerde orthopedisch chirurg B. Bosker het plaatsen van een totale knieprothese. Vanuit de zaal konden vragen worden gesteld aan het operatieteam.

Snel herstel

live-surgeryPresentaties werden in het auditorium gegeven door de overige zes orthopedisch chirurgen van MST. Uitleg over letsels van de knie, artrose en operatiestappen zorgden zo voor een goed overzicht. In MST worden patiënten na het plaatsen van een totale knieprothese operatie behandeld volgens het Rapid Recovery programma. Dit houdt in dat er tijdens de operatie verdoving in de knie wordt geplaatst zodat patiënten zeer spoedig na de operatie weer de knie bewegen en kunnen staan en lopen. Tevens werden de uitstekende resultaten van het herstelprogramma Energ-IQ in Bad Boekelo getoond.

Samenwerking met fysiotherapeuten

Een van de aanwezige fysiotherapeuten: “Het was zeer bijzonder en leerzaam om de operaties live te kunnen meemaken. In onze praktijk komen we veel patiënten tegen met knieklachten. Zij hebben vaak vragen over operaties en de nabehandeling. Na deze avond kan ik veel beter antwoord geven op deze vragen. Heel veel dank voor een prachtige leerzame avond.” “Orthopeden, huisartsen en fysiotherapeuten dienen nauw samen te werken. Daar is de patiënt bij gebaat. Dat is de reden dat we deze onderwijsavond hebben georganiseerd”, aldus Y. Den Hartog, orthopedisch chirurg en organisator van de avond. “Gezien de grote opkomst en enthousiasme van de deelnemers, is dit zeker iets wat we in de toekomst zullen herhalen.”

Behandeling van de knie

De 8 orthopedisch chirurgen van MST behandelen patiënten met klachten van het gehele bewegingsapparaat. De knie is het grootste gewricht in het lichaam en letsels en klachten van de knie komen erg veel voor. Het is dan ook een van de meest voorkomende aandoeningen waarvoor patiënten naar de orthopeden worden verwezen voor behandeling.

Orthopedisch chirurgen van MST

Waar bent u naar op zoek?