Röntgengeleide magnetische velden om capsules in het lichaam gecontroleerd te verplaatsen, borstkankerdiagnose op basis van AI, continue glucose meting op de IC… Voor de tiende keer zijn de Pioneers in HealthCare Vouchers uitgereikt.

Op maandag 22 januari lag er tien keer 60.000 euro klaar in het auditorium van het Deventer Ziekenhuis klaar voor regionale zorginnovaties. Met het Pioneers in HealthCare (PIHC) fonds stimuleren de hogeschool Saxion, de Universiteit Twente (UT, Technisch Medisch Centrum), MST, Deventer Ziekenhuis en ZGT duurzame samenwerking tussen de wereld van nieuwe technologie en de medische praktijk. De nadruk ligt op de toepassing die leidt tot patiëntvriendelijkere en betere zorg. De vijf zorg- en onderwijspartijen werken hierin nauw samen.

Een voorwaarde bij het aanvragen van een voucher is dat er een technisch aspect aan zit en dat minimaal een ziekenhuis én een onderwijsinstituut betrokken is. ‘Onderzoek en innovaties hebben vaak een lange adem nodig’, zei Eric Kroon, raad van bestuur Deventer Ziekenhuis tijdens de uitreiking. ‘Mooi om te zien dat er nu na tien jaar daadwerkelijk (zelfs wereldwijd) baanbrekende innovaties op de markt zijn gekomen die mede dankzij het PIHC-fonds zijn ontstaan.’ Een goed voorbeeld ervan is een innovatie die tijdens de uitreiking werd getoond. Met een 3D-camera is het nu mogelijk om vanaf de poli mee te kijken bij een ooroperatie op de OK. Zo kunnen specialisten op afstand adviseren. Dit leidt tot betere zorg, minder afgebroken operaties en waardoor een arts supervisie kan doen terwijl poliwerk door kan gaan.

Keur aan innovaties

Dit jaar zijn 37 voorstellen ingediend voor een PIHC-voucher, waarvan uiteindelijk tien onderzoeksteams zijn beloond. Een keur aan innovaties, verspreid over het hele zorgpallet. Zo was er een technologisch georiënteerde voucher waarin videocapsule endoscopie voor het opsporen van aandoeningen aan de dunne darm verbeterd wordt door gebruik te maken van röntgengeleide magnetische velden. Daarnaast sijpelt Artifical Intelligence (AI) ook in onze provincie steeds meer door in onderzoek en innovatie, maar er is vaak nog enige belemmering om het in te zetten in de ziekenhuizen. Wetenschappers en clinici gaan samen onderzoeken hoe ze het onbegrip of onrealistische aannames kunnen wegnemen. Hiervoor werken ze bijvoorbeeld aan een AI gedreven-model voor borstkankeronderzoek, waarin de medische besluitvorming duidelijk is afgebakend en er niet gewerkt wordt met te veel data. Uiteindelijk is het doel te komen tot een model dat even goed presteert als een radioloog.

De winnende projecten

De projecten die met een voucher zijn beloond waarbij MST’ers betrokken zijn, zijn:

  • Patiënt specifieke SI-fusie om de kwaliteit van leven voor vrouwen met ernstige bekkeninstabiliteit te verbeteren (PSI-FUSE)
  • Diagnose verbeteren met precisie: röntgengestuurde magnetische controle bij capsule-endoscopie
  • Een nieuwe hoes voor de bestaande kruik ter voorkoming van brandwonden bij pasgeborenen
  • Continue glucose meting (CGM) op de Intensive Care
  • SMEER-studie
  • Verbeterde Verpleeghuis Toegang door voorspelde vraag en optimale personeels- en beddeninzet
  • Slaap Lekker: Functionele & circulaire ziekenhuismattrassen volgens de norm voor hulpmiddelen voor weefselintegriteit (APTI)

Meer weten over deze en andere winnende projecten? Meer informatie is hier te lezen.

Waar bent u naar op zoek?