Je zou het de nieuwste Ferrari of Porsche onder de tumorenbestralers kunnen noemen: de Varian Ethos. Hij is supersnel en heel nauwkeurig. MST is het enige ziekenhuis in Nederland dat er eentje bezit.

Snel en nauwkeurig

De Ethos is het allernieuwste dat er op het gebied van bestraling te koop is én het allerbeste. De voordelen van de machine liggen vooral bij de patiënt, want hij is niet alleen snel, hij is ook uiterst nauwkeurig. Dat betekent: gelijk raak schieten en dus minder klachten. Voorlopig worden met de Varian Ethos Therapy alleen prostaatkankers bestraald, maar in de toekomst wordt hij ook voor andere tumoren ingezet.

Grote ring

De Ethos ziet eruit als een grote ring, waarin de patiënt geschoven wordt op een tafel. Technisch gezien is de Ethos een deeltjesversneller die fotonen op de tumor afvuurt. Daar kan het dna niet tegen en zo wordt de tumor gedood. Dat klinkt eenvoudiger dan het is, want in het lichaam is het nooit rustig. Dat maakt het ook lastig om precies te mikken, aldus radiotherapeut en oncoloog Dankert Woutersen van MST. „Een volle endeldarm, een gevulde blaas of darmgas kunnen de organen een beetje van de plek duwen.”

Op dezelfde plek bestralen

Zijn collega Liesbeth de Wit weet daar alles van. De radiotherapeut en oncoloog is gespecialiseerd in het bestralen van prostaten. „De prostaat kan soms net op een iets andere plek zitten”, zegt ze. „Vroeger maakten we één behandelplan en dan bestraalden we steeds dezelfde plek. Toen wisten ook al wel dat er wat beweging in de prostaat kan zitten. Dus moesten we aan de veilige kant blijven.”

Lees het volledige artikel op ad.nl.

Waar bent u naar op zoek?