Patiënten met een kleine vernauwde kransslagader zijn het meest gebaat bij een stent met een ultradun metaaldraad. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van arts-onderzoeker Lyanne Buiten dat zij in MST uitvoert.

Bij patiënten met vernauwde kransslagaderen krijgt de hartspier niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen. Een van de behandelmogelijkheden bij zo’n vernauwing is dotteren (PCI). Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 40.000 PCI-behandelingen uitgevoerd. Meestal wordt er ook een stent geplaatst, een buisje van dun metaaldraad. Dat zorgt ervoor dat het vernauwde bloedvat open gehouden wordt. Als er een medicijn-afgevende stent (Drug-Eluting Stents; DES) wordt geplaatst, geeft deze continu een beetje medicatie af om opnieuw dichtslibben van het vat tegen te gaan.

Deze unieke uitkomst in een grote patiëntengroep suggereert dat een patiënt met een kleine vernauwde kransslagader het best behandeld kan worden met een stent die gemaakt is van het dunste materiaal.
Lyanne Buiten

Promotieonderzoek naar medicijn-afgevende stents

Lyanne Buiten, werkzaam als arts-onderzoeker cardiologie in MST, werkt sinds 2017 aan haar promotieonderzoek. Ze vergeleek drie soorten medicijn-afgevende stents bij ruim 1.500 patiënten met een kleine vernauwde kransslagader. Het verschil tussen de stents was de dikte van het materiaal; dun, heel dun en ultradun. Na drie jaar tijd blijkt dat patiënten die een stent van het dunste materiaal kregen minder vaak een nieuwe behandeling nodig hebben dan patiënten met de twee andere soorten stents (Afbeelding 1).

Behandeling met ultradunne stent

Dat patiënten het meest gebaat zijn bij medicijn-afgevende stents van het dunste materiaal, bleek nog niet uit eerder onderzoek. Deze unieke uitkomst in een grote patiëntengroep suggereert dat een patiënt met een kleine vernauwde kransslagader het best behandeld kan worden met een stent die gemaakt is van het dunste materiaal.

BIO-RESORT studie

Het onderzoek van Lyanne Buiten is onderdeel van de BIO-RESORT studies. Dat is één van de TWENTE studies, een serie van studies die erop gericht is om de behandeling van vernauwde vaten rondom het hart te onderzoeken en uiteindelijk te helpen verbeteren. BIO-RESORT is in Thorax Centrum Twente in MST opgestart en wordt in vier Nederlandse ziekenhuizen uitgevoerd.

Grafiek aantal herhaalde behandelingen in de geplaatste stent
Afbeelding 1: Aantal herhaalde behandelingen in de geplaatste stent
Waar bent u naar op zoek?