Unieke ingreep in MST: gecombineerde endoscopische bypass procedure uitgevoerd
In Medisch Spectrum Twente (MST) is onlangs een bijzondere mijlpaal bereikt op het gebied van endoscopische bypass procedures. Bij een patiënte met uitbehandelde kanker aan de galwegen werden twee endoscopische bypasses tijdens één sessie uitgevoerd. Het resultaat: een aanzienlijke verbetering van haar levenskwaliteit, minder belastende behandelingen en een opname van maar één nacht.
Twee problemen tijdens één sessie aangepakt
De patiënte kampte met twee ernstige complicaties door haar ziekte. Enerzijds was haar maaguitgang afgesloten door doorgroei van de tumor, waardoor voedsel haar maag niet meer kon verlaten. Anderzijds was een eerder geplaatste galwegstent dichtgegroeid, waardoor de gal niet meer kon afvloeien — een situatie die doorgaans leidt tot geelzucht, jeuk en een verslechterde opname van voedingsstoffen. Door de vernauwing van de maaguitgang was de eerder geplaatste stent niet meer bereikbaar.
“Normaal gesproken zijn dit twee aparte procedures (één door een chirurg en één door een interventieradioloog) , vaak met meerdere of langere ziekenhuisopnames tot gevolg,” vertelt Niels Venneman, MDL-arts bij MST. “Maar in dit geval hebben we beide problemen tijdens één sessie endoscopisch behandeld en kon de patiënte na één dag alweer naar huis.”
Endoscopische bypass: minder belastend, sneller herstel
Tijdens de sessie werd eerst een verbinding gemaakt tussen de maag en de darm, zodat voedsel weer kon passeren. Direct daarna werd een tweede bypass aangelegd tussen de maag en de linker hoofdtak van de galwegen. Hierdoor kon de gal afvloeien via de maag, zonder dat een uitwendige drain of stentplaatsing nodig waren.
Links: verbinding tussen de maag en darm (endoscopische gastro-enterostomie, afbeelding door ClaudiaStreken). Rechts: bypass tussen maag en galwegen (hepatico gastro-stomie)
De voordelen voor de patiënt waren duidelijk. Ze kon dezelfde dag weer eten en mocht al een dag later het ziekenhuis verlaten. “Bij een chirurgische bypass duurt het vaak vier dagen voordat patiënten weer kunnen eten, en ze blijven aanzienlijk langer opgenomen. De behandeling van de galwegen lukt niet altijd, en leidt soms tot een permanente uitwendige drain. “Met deze aanpak besparen we dus niet alleen op opnamedagen, maar bieden we ook een veel minder belastende behandeling.”
Ervaring en samenwerking
Hoewel de MDL afdeling van het MST al zo’n vijf jaar ervaring heeft met beide afzonderlijke technieken, was dit de eerste keer dat beide complicaties zich tegelijkertijd voordeden — en dat de procedures dus gecombineerd werden uitgevoerd. “We zijn in Nederland één van de koplopers op het gebied van endo-echo-geleide drainageprocedures. “Samen met Henri Braat en Koen Beukema (MDL-artsen) en artsen uit academische ziekenhuizen werken we nauw samen in verschillende wetenschappelijke onderzoeken,” vertelt Niels Venneman.
Verwijscentrum voor HPB-zorg
MST is een toonaangevend verwijscentrum voor HPB-zorg (lever, alvleesklier en galwegen) en ontvangt patiënten uit verschillende ziekenhuizen in Oost-Nederland. De combinatie van ervaring, techniek en samenwerking stelt het team in staat om innovatieve en patiëntvriendelijke zorg te leveren.
En dat maakt ook het verschil voor de zorgverleners zelf. “Als arts word je hier ontzettend blij van,” zegt Niels Venneman. “Dat je met deze techniek patiënten kunt helpen die anders weinig opties meer hebben.”