Unieke innovatie in Nederland: de hybride Intensive Care

“Met onze unieke aanpak kunnen we snel extra IC-capaciteit regelen”, vertelt projectengineer Louis Wesselink. Als er een tweede COVID-19 golf uitbreekt, zijn we daar in Medisch Spectrum Twente goed op voorbereid. Dat komt onder andere door een innovatieve oplossing die wij de hybride Intensive Care noemen.

In samenwerking met de afdelingen Medische Techniek en Intensive Care heeft Louis Wesselink een manier gevonden om snel te zorgen voor extra IC-capaciteit, inclusief de belangrijke elektrotechnische installaties. Een ruimte die flexibel in te zetten is als Operatief Behandelcentrum óf als Intensive Care (IC).

De hybride Intensive Care

Wat het uniek maakt, is dat we de ruimte nu gebruiken als Operatief Behandelcentrum. Er is plaats voor twintig bedden op deze dagbehandeling, met de gehele functionaliteit van de afdeling zoals nodig is. “Als er extra IC capaciteit nodig is, hebben we binnen een paar uur een volledig functionele IC,” vertelt Louis enthousiast.

Mobiele pendel met meterkastje

Elk IC-bed heeft twee pendels. Dat zijn units waar alle medische apparatuur, stroomvoorzieningen en medicatie aanhangt. Hoewel ze onmisbaar zijn, zijn ze ook nogal log. Bij een reguliere IC hangen ze aan het plafond. Louis: “Nu hebben we een oplossing bedacht met een mobiele pendel. Vooral de wieltjes vallen op, maar de elektro-installatie ín de mobiele pendel is eigenlijk de echte innovatie. Je kunt het zien als een meterkastje ingebouwd in het apparaat. De oplossing in deze vorm is echt uniek in Nederland. We kunnen hiermee de veiligheid van de patiënten waarborgen én we kunnen flexibel opschalen als het nodig is.”

Uniforme werkwijze op alle IC’s

Elke kamer is voorzien van twee pendels. De ene is uitgerust met bijvoorbeeld een beademingsmachine en specifieke stroomvoorziening. De andere bevat onder andere de sondevoeding en het infuus. Door met deze mobiele pendels te werken, is het mogelijk om op dezelfde manier te werken als op andere IC-units, waar het IC-team gewend is met een ‘natte’ en ‘droge’ kant te werken. De verrijdbaarheid garandeert het in no time op en afbouwen van de hybride IC.

Geen verstoring andere zorg

“Met deze flexibele oplossing voorkomen we dat de normale ziekenhuiscapaciteit in het gedrang komt”, vertelt Louis. “Bij de coronacrisis in het voorjaar werd de verkoeverkamer als Intensive Care ingericht. Die ruimte kwam namelijk qua techniek het dichtst in de buurt van de techniek van een IC. Mede daardoor werden operaties uitgesteld. We hopen dat met deze oplossing de andere zorg minder verstoord wordt en operaties door kunnen blijven gaan.”

Waar bent u naar op zoek?