Binnenkort start GGD Twente met vaccinatie tegen monkeypox. Hiervoor komen in aanmerking:

  • Mensen die gebruik maken van PrEP (medicijnen om het oplopen van een HIV infectie te voorkomen);
  • mensen onder behandeling van het Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD die een verhoogd risico hebben op monkeypox.

De GGD roept deze mensen op.

Daarnaast komt een deel van de mensen die onder behandeling zijn bij het HIV Behandelcentrum van Medisch Spectrum Twente in aanmerking voor vaccinatie. Zij ontvangen een brief van hun behandelaar, waarmee zij een afspraak kunnen maken bij de GGD.

Over de monkeypox vaccinatie

Vaccinatie kan alleen met een persoonlijke uitnodiging van de GGD of het HIV Behandelcentrum. Het is niet mogelijk een afspraak te maken zonder deze uitnodiging.

Vaccinatie is één van de middelen om de uitbraak van monkeypox te bestrijden door overdracht van het virus te beperken. Er is een beperkt aantal vaccins beschikbaar. Daarom worden alleen de mensen die een verhoogd risico op besmetting met monkeypox hebben, preventief gevaccineerd. De mate waar in het vaccin beschermt tegen monkeypox moet nog verder onderzocht worden. Het is dus van belang, ook na vaccinatie, de bovenstaande adviezen op te volgen.

De vaccinatie bestaat uit 1 of 2 prikken, afhankelijk van de gezondheid en of iemand al eerder een pokkenvaccinatie ontving (geboren voor 1975). Dit wordt bij de GGD beoordeeld.

Meer informatie kunt u vinden op de website van het RIVM. Ook heeft het RIVM een speciaal telefoonnummer geopend: (088) 767 4020. Dit nummer is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur.

Monkeypox

Monkeypox, ook vaak apenpokken genoemd, is een type pokkenvirus dat eerder vooral voorkwam in landen in West en Midden Afrika. Sinds mei 2022 wordt het meer in West Europa gevonden.

Klachten en symptomen

De belangrijkste klachten bestaan uit huiduitslag, later met blaasjes en daarnaast algemene verschijnselen zoals koorts, gezwollen lymfeklieren, spierpijn en hoofdpijn. Soms is er sprake van een pijnlijke ontsteking van de endeldarm. De ziekte verloopt in het algemeen mild en de meeste mensen genezen in de loop van een paar weken. Met name bij mensen met een verzwakt afweersysteem kan de ziekte heftiger verlopen.

Besmettelijkheid

Monkeypox wordt met name overgedragen door direct huidcontact. Op dit moment wordt het vooral gezien na intiem contact (zoenen, vrijen, seks met iemand die besmet is). Heel soms vindt overdracht plaats via onbeschermd contact met besmet materiaal (beddengoed). Dit is echter zeldzaam. De meeste besmettingen tot nu toe zijn gevonden bij mannen die seks hebben met mannen.

Voorkomen van besmetting

Er zijn verschillende manieren om besmetting te voorkomen. Door minder of geen risicovolle contacten te hebben, kun je de kans verlagen om monkeypox te krijgen.  Ook door het tijdig signaleren van klachten die passen bij monkeypox kun je besmetting voorkomen.

Als er een vermoeden is van besmetting bij jezelf of bij een ander is het belangrijk om geen intiem contact of seks te hebben. Ook niet met een condoom. En maak snel een testafspraak bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) of je huisarts. Als de testuitslag positief is dan start de GGD een bron- en contactonderzoek.

Waar bent u naar op zoek?