Aandacht voor het vrouwenhart

Vanuit het niets kreeg Martine anderhalf jaar geleden een scheur in haar kransslagader en daarop volgend een hartinfarct

Ze was in de periode erna angstig, somber en durfde weinig. Inmiddels ziet haar leven er heel anders uit. “Pas nu ik zelf een hartaandoening heb gehad, weet ik hoe belangrijk het is dat er veel meer aandacht komt voor het vrouwenhart, en een SCAD in het bijzonder.”

Martine (52) was in oktober 2021 herstellende van corona, toen ze zich opeens niet goed voelde. Ze had last van pijn op de borst, zweten en misselijkheid. “Uit verschillende onderzoeken bij de huisarts kwam niets naar voren en mijn klachten verdwenen. Maar na een paar dagen kwamen ze terug en toen had ik meteen het gevoel: dit is helemaal niet goed.”

Direct naar de OK
Via de huisartsenpost werd Martine doorgestuurd naar de eerste harthulp van het Thorax Centrum in MST.

“Hier kreeg ik na bloedonderzoek te horen dat ik een hartinfarct had gehad en dat ik direct gekatheteriseerd zou worden. ‘We moeten nu wat doen’, zei de arts. Het ging allemaal in een razend tempo, ik heb er niet veel van meegekregen. Mijn man snapte dat het ernstig was, het was voor hem heel heftig om mij zo te zien.”

Martine Spijker | Fotograaf: Nadine Klifman


Zeldzame aandoening, vooral bij vrouwen

Tijdens de katheterisatie – een ingreep waarbij de bloedvaten van het hart via een dun slangetje in beeld worden gebracht – kreeg Martine de precieze diagnose: SCAD. Er kan dan een bloedvat afgesloten raken doordat verschillende lagen van de vaatwand los van elkaar komen. Het is een zeldzame aandoening en treft vaak relatief jonge vrouwen. De kransslagader bij Martine was zo beschadigd dat er een openhartoperatie met drie bypasses nodig waren om haar leven te redden.

Zwaar revalidatietraject
Vanuit MST werd Martine verwezen naar het hartrevalidatietraject van zes weken. Ze moest intensief revalideren. “Ik vond het heel pittig”, blikt ze terug. “Ik moest lichamelijk herstellen, vanwege de grote wond, maar vooral mentaal. Ik was angstig en durfde niet alleen thuis te blijven of met de hond te wandelen. Terwijl ik eigenlijk wel wist dat ik het juist wél moest doen om de angst aan te pakken.”

Groepsbehandeling
Martine volgde de fitmodule bij de fysiotherapie en de psychologische modules. “De hartrevalidatie was een hele goede eerste stap, maar de angst bleef. Daarom ging ik een groepsbehandeling doen. Dat was een intensief traject van drie maanden.”

Nu zelf werkzaam als ervaringsdeskundige
Inmiddels begeleidt Martine zelf mensen tijdens de psychologische modules van de hartrevalidatie en behandelt ze mensen met psychische klachten na een hartincident zowel in groepsverband als individueel. “Vanuit mijn achtergrond als GZ-psycholoog – ik had een eigen praktijk – ben ik daarvoor gevraagd. Heel mooi om dit nu te doen. Ik merk dat ik vanwege mijn eigen ervaring veel kan toevoegen voor mensen die nu zelf aan het revalideren zijn.”

Aandacht voor het vrouwenhart
“Ook ben ik alles gaan lezen over het vrouwenhart, vooral van cardioloog Janneke Wittekoek, specialist op het gebied van vrouwen en hart- en vaatziekten. In haar boek schrijft ze dat alle vrouwen vanaf 40 jaar moeten gaan lezen over het vrouwenhart en hormonen, en wat je zelf kunt doen om je hart gezond te houden. Ik wist eerder niet dat bijvoorbeeld hormoonschommelingen zoveel impact kunnen hebben op het hart- en vaatstelsel. Daarom vraag ik er zelf nu ook aandacht voor. En ik kijk met een hele andere blik naar vrouwen van mijn leeftijd die veel stress ervaren en geef ze informatie. In de hoop een bijdrage te kunnen leveren aan het vergoten van informatie over het vrouwenhart.”

Waar bent u naar op zoek?