Veelgestelde vragen: Overstap naar ander merk adalimumab

Gebruikt u het medicijn adalimumab (merknaam Humira)? Dan krijgt u dit medicijn voortaan van het merk Amgevita.

Humira was tot 16 oktober 2018 het enige merk voor adalimumab in Nederland. Dit medicijn wordt gebruikt door mensen die last hebben van hun gewrichten, darmen of huid. De marktbescherming van dit medicijn is nu verlopen en adalimumab is nu ook onder verschillende andere merknamen, waaronder Amgevita, verkrijgbaar. De kwaliteit van Amgevita en Humira zijn hetzelfde, ze bevatten beide het werkzame bestanddeel adalimumab. MST stapt op 1 november 2018 over naar Amgevita.

Waarom stapt MST over op een ander merk?

Wij kijken altijd in de eerste plaats naar de effectiviteit en veiligheid van een medicijn. In uitgebreid wetenschappelijk onderzoek bij patiënten is aangetoond dat Amgevita even effectief en veilig is als Humira. Daar kunt u dus op vertrouwen. Ten tweede houden we rekening met de kosten. Uw zorgverzekeraar verwacht dit ook van ons. Door over te stappen van Humira naar Amgevita dragen wij, samen met u, bij aan het betaalbaar houden van de zorg in de toekomst.

Is mijn reumatoloog/MDL-arts/dermatoloog het hiermee eens?

Het initiatief om over te stappen komt zowel van uw behandelend arts als van de apotheek van MST. Alle artsen en apothekers staan dan ook achter de beslissing om over te stappen naar Amgevita.

Ben ik verplicht over te stappen?

Iedere patiënt die adalimumab krijgt voorgeschreven krijgt het nieuwe merk mee naar huis, tenzij er zwaarwegende redenen zijn om dat niet te doen. Deze redenen worden vooraf beoordeeld door het team van artsen. In een telefonisch consult met de (verpleegkundig) specialist of MST apotheek kunnen uw eventuele vragen besproken worden.

Krijg ik nu iedere keer een nieuw merk adalimumab geleverd?

Er komen wel nieuwe merken van adalimumab op de markt, maar als ziekenhuis willen we niet steeds van middel naar middel gaan. Daarom hebben we voor een langere periode afspraken gemaakt met de makers van Amgevita.

Gaat Humira uit de handel?

Nee, alleen de merknaam verandert voor MST.

Werking

Is Amgevita goed getest?

In wetenschappelijk onderzoek bij verschillende patiënten is aangetoond dat Amgevita even effectief en veilig is als Humira.

Zijn de hulpstoffen ook gelijk?

De hulpstoffen zijn niet gelijk. Er zit 1 andere hulpstof in, dit is sucrose.

Wat betekent de overstap voor mij?

De spuit en pen hebben een ander uiterlijk, maar verder verandert er voor u in de praktijk niets. De dosis (hoeveelheid medicijn) in een spuit of pen en hoe vaak het medicijn moeten worden toegediend blijven hetzelfde.

Is het spuitsysteem hetzelfde?

Het spuitsysteem lijkt sterk op dat van Humira. Ook van Amgevita zijn er een pen en een injectiespuit beschikbaar. De kleuren van de materialen zijn net wat anders.

Kunnen mijn klachten terugkomen?

Dat kan altijd, ook als u Humira gebruikt. Echter de kans dat de klachten terugkomen wanneer er overgestapt wordt op Amgevita is niet groter dan anders. Uw behandelend arts zal blijven controleren of het medicijn zijn werking blijft geven, dit is niet anders dan nu.

Bijwerkingen

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

De bijwerkingen zijn precies hetzelfde als bij Humira.

Kunnen er ineens bijwerkingen ontstaan?

Die kans is heel klein omdat dit middel dezelfde werkzame stof bevat. De hulpstof sucrose geeft geen bijwerkingen.

Heeft het gebruik nadelige gevolgen op de lange duur?

Nee

Als ik nu bijwerkingen of minder werking ervaar van Amgevita?

Als u bijwerkingen of minder werking ervaart, zal uw eigen behandelend arts samen met u het vervolg bepalen. Doorgaans is het niet direct effectief om terug te gaan naar Humira. De meeste patiënten zijn geruime tijd behandeld met Humira zonder dat ze last hadden van bijwerkingen. Aangezien Humira en Amgevita beide adalimumab zijn, is de kans op bijwerkingen heel klein.

Kosten

Amgevita is zeker goedkoper?

Amgevita is een middel met dezelfde kwaliteit, maar door marktwerking kunnen de prijzen van medicijnen omlaag gaan. Hierdoor kunnen we de zorg gezamenlijk betaalbaar houden. Uw verzekeraar verwacht ook dat we rekening houden met de kosten.

Mocht uw vraag hier niet tussen staan, dan kunt u altijd telefonisch contact opnemen met de MST apotheek via (06) 31 75 14 39. Dit telefoonnummer is specifiek beschikbaar voor vragen over Amgevita.

Mocht u specifiek vragen hebben over uw behandeling, neem dan contact op met het secretariaat van uw behandelend arts.

Waar bent u naar op zoek?