Jaarlijks moeten zo’n 45 jongemannen in Twente met spoed onder het mes vanwege een torsio testis, een verdraaiing van de teelbal. De aandoening is bij veel mensen onbekend, terwijl haast geboden is: wordt een operatie niet binnen een paar uur uitgevoerd, dan sterft de teelbal af.

Hevige, acute pijn die niet met twee pijnstillers is op te lossen. Bij een torsio testis verdraait een van de twee teelballen, waardoor de zaadstreng bekneld raakt. „Op dat moment stokt de bloedvoorziening van de bal, met heftige pijn in de balzak tot gevolg. Mensen schrikken dan vaak enorm”, vertelt Boudewijn Santerse, uroloog bij MST.

Spoedoperaties

In het Enschedese ziekenhuis worden per jaar gemiddeld 25 spoedoperaties uitgevoerd, bij de Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) gaat het jaarlijks om zo’n 15 operaties. Maar het aantal gevallen waarin een torsio testis optreedt, is nog veel hoger. „Vaak draait de teelbal weer vanzelf terug. In sommige gevallen kan een arts de bal ook handmatig terugdraaien en is er geen spoedoperatie nodig”, zegt Santerse, die met de urologen van MST en ZGT samenwerkt in het Urologisch Centrum Twente (UCT).

Iedere man kan een torsio testis krijgen, al lopen jongemannen onder de 25 jaar een verhoogd risico. Hoe meer ruimte tussen de zaadbal en het omhulsel, hoe groter de kans op een verdraaiing. Boven de 35 jaar komt de aandoening zelden voor, dan is de zaadbal stevig aan de balzak verbonden.

In gevallen waarin de teelbal niet handmatig kan worden teruggedraaid, is een spoedoperatie nodig. „De patiënt moet dan binnen vier tot zes uur onder het mes. Organen gaan dood als ze geen zuurstof krijgen, dus haast is geboden.”

Onder narcose

Tijdens de operatie wordt de jongeman volledig onder narcose gebracht. „We maken dan een kleine snede in het scrotum. Vervolgens wordt de teelbal uit het betreffende zakje gehaald, teruggedraaid en vastgezet.” Ook de andere teelbal wordt tijdens de operatie vastgezet. „Dat doen we preventief, want de andere bal heeft een verhoogde kans om later ook alsnog te verdraaien.”

Santerse kent ook gevallen waarin de operatie te laat komt en de teelbal afsterft. „Dan verwijderen we de bal en houdt hij één teelbal over. Als de man het wil, kan er een kunstbal voor teruggeplaatst worden.”

‘Zelfs ibuprofen hielp niet’

Jasper* (gefingeerd) kreeg op zijn vijftiende een torsio testis. “Ik had sowieso al af en toe heel erge buikpijn die niet echt goed te verklaren was. Vaak ging het dan wel weg na een hete douche”, vertelt hij. Dat werd anders toen hij de torsio testis kreeg. “De buikpijn was ineens veel erger dan normaal. De pijn straalde uit over mijn hele lichaam en werd steeds erger. Ik kermde het uit van de pijn, zelfs ibuprofen hielp niet.” Eenmaal bij de huisartsenpost kreeg de tiener geen duidelijkheid. “De huisarts wist ook niet wat het was en verwees me door naar de Spoedeisende Hulp. Daar kreeg ik morfine en werd ik verder onderzocht. Niemand dacht op dat moment aan een torsio testis, totdat er een echo werd gemaakt. Mysterie opgelost.”

Geen prettige ervaring

Jasper moest met spoed onder het mes. “Ik herinner me alleen nog het witte licht en de gezichten van de artsen die zich over me heen bogen. Het was niet een heel prettige ervaring.” De operatie slaagde; zijn teelbal is gered. “Na de operatie was ik nog erg moe. Ik kon twee weken lang weinig doen, maar langzaam begon ik me weer beter te voelen. Na een maand of twee deed ik alles weer als voorheen. De huid rondom m’n scrotum is af en toe nog gevoelig, maar verder heb ik er weinig last van.” De tiener vindt dat er meer openheid over toriso testis moet komen. “Het kan iedereen overkomen. Met meer informatie over het onderwerp, kan de diagnose sneller gesteld worden en kan er sneller gehandeld worden. Want als er niet snel genoeg gehandeld wordt, kan de bal afsterven. Dat wil geen enkele man, denk ik.”

Vruchtbaarheid

Een gedraaide bal gaat volgens Santerse niet ten koste van de vruchtbaarheid van de man. „Zelfs als één bal afsterft, heb je nog de andere teelbal voor de zaadproductie. Wel kan er na de operatie een litteken ontstaan en kan het scrotum gevoeliger worden.”

Een torsio testis is voor veel mensen onbekend. „Mensen die het gehad hebben, lopen er niet mee te koop.” Toch benadrukt de uroloog dat binnen de medische wereld iedereen de symptomen van een torsio testis kent. „Bij huisartsen is de diagnose bekend, zij zijn daar ook alert op.”

Bron: Tubantia, 03-12-2019

Waar bent u naar op zoek?