Elke dag worden er gemiddeld minstens 560 ziekenhuisbedden bezet gehouden door een patiënt die al ontslagen had moeten worden. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Ziekenhuizen liggen steeds voller met deze ‘verkeerde bedden’ en moeten daardoor nieuwe patiënten weigeren. Personeelstekort en wachtlijsten maken dat deze ‘verkeerde-bed-patiënten’ niet kunnen doorstromen naar een verpleeghuis, revalidatie, ggz of woning met wijkverpleging.
Bezet bed: operatie uitgesteld
RTL Nieuws deed een rondgang onder alle 74 ziekenhuizen in Nederland, tweederde (49) deelde hun cijfers. Daaruit blijkt dat er vorig jaar meer dan 200.000 (204.297) bedden bezet waren door een patiënt die geen ziekenhuiszorg meer nodig heeft. Dat komt door personeelstekorten in de zorg, bezuinigingen en wachtlijsten.
Daarmee lijkt zich een infarct te voltrekken in de zorg. Aan de voorkant worstelen huisartsen en ambulances om patiënten te plaatsen, in ziekenhuizen stagneert de uitstroom en de verpleeghuizen zitten met groeiende wachtlijsten.
Sjoerd in MST
Het liefst zou hij vandaag nog beginnen aan zijn revalidatie, maar vanwege drukte in de zorg moet Sjoerd in MST blijven. Hij heeft een herseninfarct gehad en ligt al wekenlang onnodig in het ziekenhuis. En Sjoerd is niet de enige.
Patiënten geweigerd
Ziekenhuizen liggen steeds voller met ‘verkeerde bedden’, een bed dat bezet wordt gehouden door een patiënt zonder medische indicatie, dus iemand die geen behandeling (meer) nodig heeft in een ziekenhuis. En dat aantal stijgt snel. “De situatie is ernstig”, zegt bestuursvoorzitter Sophia de Rooij van Medisch Spectrum Twente. “In de zomer waren het bij ons gemiddeld 15 patiënten per dag. Dat zijn er nu al 28, nog voor de griepgolf.”
Personeelstekorten spelen daarin een belangrijke rol. “De belangrijkste reden waarom mensen op dit moment niet door kunnen stromen, is het tekort aan bedden in verpleeghuizen”, zegt De Rooij. “En die bedden zijn er wel, maar zij hebben hetzelfde probleem. Dus dat zij moeilijk aan personeel kunnen komen. Medewerkers, daar zijn er nu even niet voldoende van en dat lijkt alleen maar toe te nemen.”