Collega verpleegkundige Wilma Koops schrijft elke 14 dagen een blog.

“Samen voor vernieuwing” was maandag 12 november het thema van het Santeon verpleegkundig congres in Ede. Nieuw was het voor mij zeker om, als schrijvende verpleegkundige van Medisch Spectrum Twente, gevraagd te worden hierover een mooi verhaal te maken. Met verpleegkundig leiderschap in gedachten zei ik ‘ja’ en zo beleefde ik een erg inspirerende dag, samen met 500 verpleegkundigen uit de zeven Santeon ziekenhuizen.

Wilma tijdens het Santeon verpleegkundig congresVele sprekers kwamen aan het woord, waaronder Pieter de Bey, directeur van Santeon. Hij vatte de pluspunten van het samenwerkingsverband samen in de visie van Value Based Healthcare (waardegedreven zorg). Belangrijk hierin zijn de actief betrokken patiënt, de inzichtelijke zorg die toegankelijk en betaalbaar is en het intensief samenwerken van professionals. “Doordat elk ziekenhuis bezig is met verbetercycli kunnen we van elkaar leren; dat is de kracht van samenwerken” aldus de Bey.

Vervolgens zagen we een mooi filmpje van een pitstop bij de Formule 1. In 1950 duurde dit 70 seconden en waren er weinig mensen bij betrokken. Anno 2018 duurt een pitstop nog maar 3 seconden, uitgevoerd door veel mensen. Doordat iedereen goed op elkaar ingespeeld is, is de handeling in veel minder tijd gedaan. “Als we kijken naar de gezondheidszorg, is de conclusie dat verpleegkundigen onvoldoende bijdragen aan de verbetercycli. Door innovatie, professionalisering en team effort kunnen we veel meer bereiken, met de verpleegkundige leiders op de voorgrond.” Een treffend standpunt van de Santeon directeur.

Net zo raak als de uitspraak ‘Happy nurse, happy patient’. Ik kan me hier erg in vinden; wanneer ik goed in mijn vel zit, kan ik beter zorgen voor een ander. Verpleegkundig leiderschap zorgt ervoor dat verpleegkundigen met plezier en enthousiasme hun werk uitvoeren. Laat zien dat je professioneel met je vak bezig bent, dat je weet wat je doet, wat er beter kan en dat je je daarvoor inzet. Laten we trots zijn op ons beroep om zo de verpleegkundige nog beter op de kaart zetten. In Amerika staat de trotse nurse op plaats 3 in aanzien, terwijl we in Nederland ergens onderaan de lijst bungelen op plek 25. “Och, ik ben maar verpleegkundige”, horen we onszelf zeggen wanneer we op een verjaardag zitten.

Simon T Bailey, een Amerikaanse spreker en lifecoach, vertelde via een live verbinding vanuit Florida een enorm opgewekt verhaal over hoe je als mens invloed hebt op wie je bent en hoe je tegen alles aankijkt. Zijn visie: sta een kwartier eerder op, ga 5 minuten mediteren, 5 minuten inspirerend lezen of luisteren en ga 5 minuten oefeningen doen. Hoe jij opstaat is bepalend voor hoe je verdere dag verloopt. Met de insteek dat je briljant bent en het verschil kunt maken, is de basis gelegd voor verpleegkundig leiderschap. Niet omdat het moet, maar omdat je het zelf wilt! Simon says…

Het verpleegkundig leiderschap kwam ook naar voren in de verschillende presentaties. Hanny Overbeek van het Sint Antonius Ziekenhuis won de Santeon verpleegkunde prijs 2018 met haar onderzoek naar bijwerkingen na autologe stamceltransplantaties. Met haar afsluitende zin “Samen zorgen we voor minder bijwerkingen, laten we die niet voor lief nemen” straalde ze leiderschap en trots uit over het bereikte resultaat.

De workshop ‘Sterk in je werk’ later in de middag, vond ik erg inspirerend. De vraag “Waar bevind jij je in je loopbaan en levensfase?” stond centraal. Elke levensfase heeft zijn eigen kwaliteiten en werkt door op je verpleegkundig leiderschap. Mooi om te zien dat mijn leeftijdsgroep (28-42) vaart op ervaring, soms zoekende is naar balans tussen werk en privé, maar zelfverzekerd genoeg is om leiderschap uit te stralen op de werkvloer.

Wat ik van deze dag meegenomen heb naar huis? Verpleegkundig leiderschap begint bij jezelf, zorg dat je het verschil maakt! Het belangrijkste uitgangspunt voor mij is het zien van de mens achter de patiënt. Met een luisterend oor kun je je kennis combineren met dat wat de mens nodig heeft. Het levert mooie gesprekken op die maken dat ik een trotse verpleegkundige ben! Laten we klein beginnen en met alle kleine beetjes samen bouwen aan een sterk geheel. Ik ben geïnspireerd, jij ook?

Lees ook de andere blogs van Wilma

[mk_blog_carousel cat=”1777″]
Waar bent u naar op zoek?