Jaarlijks krijgen ongeveer 45.000 Nederlanders een beroerte. Mirella Schilperoord, verpleegkundige in het Neurocentrum, heeft onderzoek gedaan naar welke manier van voorlichting aansluit bij de behoefte van een kwetsbare oudere die een beroerte heeft gehad. De resultaten zijn gebruikt om een implementatieplan op te stellen.
Voorlichting op maat
Mirella heeft de opleiding tot Verpleegkundige Geronotologie Geriatrie gevolgd (VGG). Tijdens de opleiding heeft ze door middel van een literatuurstudie bekeken hoe een kwetsbare oudere na een CVA het best kan worden voorgelicht, zodat het aansluit op zijn behoefte. Het blijkt dat voorlichting op maat het best gegeven kan worden wanneer de zorgverlener een proactieve houding aanneemt, dus observeren, luisteren en anticiperen. De belangrijkste middelen zijn herhaaldelijke voorlichting via mondelinge communicatie, visuele voorlichting, schriftelijke voorlichting en mogelijk via E-health.
Implementatieplan
Met de resultaten uit Mirella’s onderzoek is een implementatieplan opgesteld. Dit gaat eind 2018 in werking. In het plan zijn vier voorlichtingsmiddelen met de daarbij horende interventies belangrijk: de CVA-informatiemap, mondelinge voorlichting, beeldmateriaal en het gebruik van folders en de patiëntgebonden IPad. Hiermee worden kwetsbare ouderen nog beter meegenomen in het proces, waardoor de zelfregie toeneemt en er een zo hoog mogelijke mate van zelfstandigheid bereikt kan worden. Door betere voorlichting hoopt Mirella functionele en/of cognitieve achteruitgang te beperken.