Tien onderzoeksgroepen hebben een Pioneers In Health Care (PIHC) voucher ontvangen om te werken aan technologie voor betere patiëntenzorg. De teams bestaan uit minimaal een onderzoeker van de Universiteit Twente of hogeschool Saxion en een zorgprofessional van Medisch Spectrum Twente (MST), Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) of Deventer Ziekenhuis. De uitreiking van de vouchers vond op 9 december plaats bij het Deventer Ziekenhuis.

Het PIHC fonds

Het PIHC fonds is opgericht om bij te kunnen dragen aan een verbetering van de patiëntenzorg. Teams bestaande uit minimaal een zorgprofessional (ziekenhuizen) en een onderzoeker (UT/ Saxion) verrichten onderzoek. Dat draagt bij aan de professionalisering van de zorg en zorgprofessionals. Inmiddels zijn meer dan vijftig onderzoeken uitgevoerd met behulp van de PIHC vouchers, de vouchers zijn voor de zesde keer uitgereikt.

PIHC uitreiking in Deventer Ziekenhuis 2019
Winnaars PIHC vouchers

Video

In deze video (van Newsroom Enschede) vertellen orthopedisch chirurg Wiebe Verra en neurochirurg Kuan Kho over hun onderzoek. Wetenschapscoördinator Job van der Palen vertelt over het PIHC fonds en waarom technologische oplossingen belangrijk zijn.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Winnaars

Bij vijf van de tien winnende onderzoeken is MST betrokken:

  • Nieuwe antibiotische oppervlaktematerialen toepassen in de medische zorg

Door de wereldwijde dreiging van antibioticaresistentie zijn er nieuwe antibiotische strategieën nodig. Bacteriedodende medicijnen, die nu gebruikt worden, leiden op langere termijn tot resistentie. Om de verspreiding van infecties en besmetting in bijvoorbeeld ziekenhuizen te verminderen, zijn snel nieuwe oplossingen nodig. Micro- en nanogestructureerde oppervlakken op medische implantaten kunnen veelbelovend zijn, maar het is nu niet helder genoeg hoe dit toegepast kan worden in de medische zorg. In dit onderzoek wordt er gekeken naar nieuwe materialen met antibiotische eigenschappen, toegepast op metalen medische implantaten.

  • Wondgenezing door fototherapie

Chronische wonden zijn wonden die maanden of zelfs jaren niet genezen. Ze vormen een belangrijke medische uitdaging, bijvoorbeeld veroorzaakt door een verouderende bevolking waarbij een wond minder snel geneest. Momenteel worden er verschillende soorten verbanden gebruikt die de wond vooral beschermen tegen infecties, maar dat werkt onvoldoende. In dit project wordt er een samenwerking tussen de UT, MST en ZGT opgezet om een handzaam fototherapieapparaat voor de wondbehandeling in het ziekenhuis en in de thuiszorg te ontwikkelen.

Beluister hier het radio-interview met dr. Marieke Haalboom over dit onderzoek

  • Voorspellen van effect van neuromodulatie bij epilepsie met continu EEG (PREDYCT)

Patiënten met epilepsie kunnen niet altijd goed met medicatie worden behandeld. Neuromodulatie (waaronder nervus vagus stimulatie of diepehersenstimulatie) kan deze groep helpen, maar bij 30 tot 40% van de patiënten is dit niet succesvol. Dat leidt niet alleen tot teleurstelling bij patiënten, maar ook tot onnodige zorgkosten. In dit onderzoek wordt bekeken of langdurige metingen van de hersenfunctie (EEG, periode 2 tot 4 maanden) kunnen voorspellen welke patiënten goed zullen gaan reageren op de operatie. Hierbij gaan we gebruikmaken van een heel kleine elektrode die onderhuids wordt ingebracht. Met machine learning/kunstmatige intelligentie zullen we biomarkers bepalen die het effect van neuromodulatie kunnen voorspellen.

  • Beoordeling van de microcirculatie met behulp van foto-akoestische beeldvorming bij patiënten met perifeer arterieel occlusief vaatlijden

Patiënten met eindstadium perifeer arterieel occlusief vaatlijden (PAOD, ofwel verstopping van de beenslagaders) kunnen als gevolg hiervan te maken hebben met etalagebenen en weefselverlies van de voet. Met röntgenstraling wordt dan de macrocirculatie beoordeeld, maar de microcirculatie niet, terwijl beide een grote rol spelen bij weefselverlies. Om microcirculatie preoperatief te kunnen beoordelen, wordt in dit onderzoek het Fullphase Photoacoustic Imaging (PAI) systeem onderzocht en geoptimaliseerd.

Beluister hier het radio-interview met prof. dr. Bob Geelkerken over dit onderzoek

  • Oorzaak van exacerbatie in real-time aanwijzen in longpatiënten

COPD is naar verwachting de op twee na grootste doodsoorzaak wereldwijd in 2030. Regelmatig krijgen COPD-patiënten een longaanval. De oorzaak daarvan is in slechts 20% van de gevallen bacterieel van aard, maar 80% van de patiënten krijgt antibiotica voorgeschreven. Dat komt omdat de huidige diagnostische methodes afhankelijk zijn van het kweken van bacteriën, wat tot 5 dagen kan duren. De hier voorgestelde technologie bestaat uit een geïntegreerd systeem voor de electrochemische specifieke detectie van enkele bacteriën en het voorspellen van een respons op antibiotica per patiënt, wat het mogelijk maakt om direct een goede beslissing te nemen.

De andere vijf winnende onderzoeken zijn:

  • Preoperatieve 3D plannen en printen voor een anterieure gesloten wig osteotomie na VKB ruptuur t.b.v. posterieure tibiale slope correctie: 3D-CORRECT
  • De halve knieprothese in balans: ontwikkelen van een 3D geprinte proeflepel met ingebouwde druksensor
  • PReferral
  • Data science en OK planning: de perfecte fit
  • Slaat de chemo aan 2.0: Voortdurende tumor-respons evaluatie met lab-on-a-chip voor vloeibare biopsie
Waar bent u naar op zoek?