Vrijwilligers brengen tijd door met kwetsbare ouderen in het Neurocentrum

Ouderen die in het ziekenhuis worden opgenomen hebben verhoogde kans op delier. Dit is acute, tijdelijke verwardheid, die voor patiënt en naasten erg vervelend is. Om dit tegen te gaan, is het HELP-project ontworpen. Een aantal maanden geleden is dit ook in MST van start gegaan op de neuro-afdeling: ‘’We krijgen van patiënten geregeld de vraag: ‘komt er vandaag nog een vrijwilliger?’’


HELP-project

Vrijwilliger Hetty met oudere patiënt

Vanuit het internationale HELP project (Hospital Elder Life Program) worden kwetsbare ouderen gekoppeld aan een vrijwilliger. Deze vrijwilliger brengt samen met de patiënt wat tijd door, zoals wandelen door het ziekenhuis, kletsen of samen de krant lezen. Deze tijd is voor de patiënt erg waardevol. Anneke Ongersma-Stukker, verpleegkundige AOA en aandachtsvelder kwetsbare ouderen in het Neurocentrum, vertelt: “de vrijwilligers zijn hier twee uur per dag en kunnen heel gericht 1 op 1 tijd besteden met een patiënt. Wij hebben daar zelf niet altijd veel tijd voor.”

Enthousiasme

De werking van het HELP project is wetenschappelijk bewezen. Ook in MST is iedereen enthousiast. ‘’Als we aan patiënten vragen of ze morgen weer iemand willen zien, is het antwoord eigenlijk altijd ‘ja’”, vertelt verpleegkundige Myrthe Verhoef.

Scholing

Voordat de vrijwilligers aan de slag zijn gegaan, hebben zij een scholing van twee dagen gevolgd, die grotendeels gegeven werd door MST medewerkers. Hierin leerden ze over het doel van het project, maar ook hoe ze moeten omgaan met de patiënten. Vrijwilliger Hetty vertelt: ‘’Deze dagen waren heel leerzaam.
Als ik een drankje met zuivel zie staan in de kamer van een patiënt, kan ik zeggen: ‘’dat is goed voor uw spieren, daar sterk je van aan. Het is fijn om deze achtergrondkennis te hebben gekregen, ik pas het in de praktijk ook echt toe.

Pilot

Vooralsnog vindt het HELP project alleen plaats op de verpleegunit Neurologie, maar het doel is om het uiteindelijk in heel MST toe te passen. ‘’Het project heeft echt een meerwaarde, voor ons als verpleegkundigen, voor de patiënten en ook voor de vrijwilligers, vertelt verpleegkundige Kim Wenneger. Hetty: “Ik vind het leuk om in de medische wereld te werken en om ouderen die misschien niet veel sociaal contact hebben, dat toch even te kunnen bieden.”

Waar bent u naar op zoek?