“Wat indruk heeft gemaakt is het verschil van ziek zijn”

Beate Jonker, doktersassistent Dermatologie, zet zich nu in als buddy op de Acute Opname Afdeling om verpleegkundigen te ondersteunen in de zorg voor coronapatiënten. “Het is heel fijn dat ik iets mag doen om te helpen en waar ik ook nog iets van kan leren. De casuïstiek is ontzettend interessant en ik zie het als een unieke kans om in deze bizarre tijd mee te mogen draaien op de afdeling waar alle corona verdachte patiënten binnenkomen.”

“Medewerkers van MST komen uit allerlei hoeken om te helpen op de kritische afdelingen, dat is ontzettend mooi.”

De rechterhand van

Beate vertelt dat ze al sinds 1997 werkt bij MST, altijd op de poli Dermatologie. Sinds ongeveer drie weken werkt ze op de Acute Opname Afdeling om de verpleegkundigen te ondersteunen en coronapatiënten de beste zorg te bieden. “Toen de coronacrisis kwam werden we als team gevraagd wie zich wil en kan uitlenen aan kritische afdelingen. Een klein aantal doktersassistenten mocht als rechterhand van, ook wel buddy genoemd, de verpleegkundigen ondersteunen. Ik ben er daar een van.”

Uit mijn comfortzone

“Ik ben dankbaar en blij met deze unieke kans in deze bijzondere tijd”, vertelt Beate vol lof. “Ik kom uit een poliklinische setting, dat is een totaal andere wereld dan de afdeling waar ik nu werk.” Naast de werkdagen die anders zijn ingericht, komt Beate ook veel nieuwe gezichten tegen. “Dat is soms lastig, ik word enorm uit mijn comfortzone gehaald. Er is nooit een koppeling met dezelfde verpleegkundige. Bij mijn functie op de poli werk ik in een vast team en op vaste werkdagen. Nu kom ik in een grote groep van 80 verpleegkundigen, waar ik me telkens opnieuw aan iemand moet voorstellen.”

Samenwerking als succesfactor

Beate ervaart al haar diensten als prettig: “Ik kan altijd vragen stellen, ik krijg uitleg waar het werk dat toelaat en ik voel me altijd gewaardeerd. Het samenwerken als team vind ik echt een succesfactor. Als je het gevoel hebt dat je welkom bent en dat je gewaardeerd wordt, kun je samen een heel goed team zijn.” Ook kan Beate zich voorstellen dat het voor de verpleegkundigen soms lastig kan zijn om een doktersassistent als buddy te hebben. “Ik kan als buddy niet alle handelingen uitvoeren omdat ik normaal gesproken doktersassistent ben. Daarom is goede communicatie ontzettend belangrijk: leer het mij of laat het mij zien. Zo kunnen we van elkaar leren en zo goed mogelijk samenwerken.”

Het contact is intensiever

“Het grootste verschil tussen mijn werk als doktersassistent op de poli Dermatologie en het werken als buddy, zit in het contact met de patiënt. Op de poli zie je ongeveer elke 10 minuten een andere patiënt, die verlaat daarna de poli in redelijke tot goede gezondheid. Op de Acute Opname Afdeling worden mensen opgenomen. Het contact is wel intensiever. Ik heb nu met minder patiënten van doen, maar de patiënten zijn wel veel zieker.” aldus Beate.

Trots op

Beate vertelt dat het verschil van ziek zijn indruk op haar heeft gemaakt: “Sommige patiënten zijn goed aanspreekbaar en anderen zijn heel ziek en benauwd.” Daarnaast is Beate dankbaar voor de ontvangst en begeleiding op de Acute Opname Afdeling. “Ik ben er trots op dat er van zo veel verschillende functies binnen het ziekenhuis mensen samenkomen en samenwerken in deze uitzonderlijke situatie, met als uitgangspunt de patiënt beter te maken en de beste zorg te bieden. Ook ben ik trots op mijn eigen team op de poli Dermatologie, die in aangepaste vorm de poli draaiende houdt.” Beate vindt het belangrijk om de eer te houden aan de verpleegkundigen en artsen: “Het is een uitdagende omschakeling, ik wil heel graag helpen om het verzorgende werk te kunnen delen zodat de verpleegkundigen hun taken goed kunnen doen.”

Waar bent u naar op zoek?