Vandaag, 21 november, is Wereld Alvleesklierkanker Dag

Dr. Leonie Mekenkamp, internist-oncoloog in MST: “Landelijke samenwerking maakt de regionale zorg optimaal voor patiënten met alvleesklierkanker.

Nederlandse ziekenhuizen gaan landelijk samenwerken in een nieuwe aanpak van alvleesklierkanker. Alle patiënten worden onderdeel van één groot wetenschappelijk onderzoek naar die meest dodelijke vorm van kanker, die jaarlijks aan ruim 2800 Nederlanders het leven kost. Alle Nederlandse artsen die alvleesklierkanker behandelen, de Maag Lever Darm Stichting en het patiëntenplatform Living With Hope kondigen de nieuwe aanpak vandaag aan op de websites van Nederlandse kranten. Alle ziekenhuizen gaan samenwerken aan de beste behandeling per patiënt. Dit zogenoemde ‘Deltaplan Alvleesklierkanker’ wordt vandaag – op Wereld Alvleesklierkanker Dag – gelanceerd.

Dr. Daan Lips, chirurg: “Het klinkt als een vanzelfsprekendheid, maar het is echt een fantastische prestatie dat met deze uitzonderlijke landelijke samenwerking de behandeling van deze ernstige ziekte in Nederlandse ziekenhuizen op hetzelfde hoogste niveau wordt gebracht. HPB Centrum Oost-Nederland zou niet meer zonder deze samenwerking willen. In samenwerking met de Universiteit Twente werken we ondertussen aan verschillende innovaties om de impact van de behandeling te minimaliseren.

Op deltaplanalvleesklierkanker.nl is meer te lezen over deze unieke samenwerking.

Waar bent u naar op zoek?