Op wintersport? Ski voorzichtig!
Tijdens het wintersportseizoen is het duidelijk drukker op de afdeling orthopedie. “We krijgen meer acute patiënten te zien op de sportpoli en het kniespreekuur met wintersportletsels”, vertelt orthopedisch chirurg Lonneke Govaert.
Vergeet de bescherming niet tijdens de wintersport!
Lonneke Govaert
Welk letsel komt vaak voor op wintersport?
“We zien met name veel botbreuken en letsels van schouders en knieën. Vooral de schouder uit de kom, een sleutelbeenbreuk, hoogstand van het sleutelbeen en gescheurde kniebanden en kruisbanden van de knie komen vaak voorbij.”
Patiënten die nog in het skigebied zijn en letsel hebben, worden vaak geadviseerd direct daar een operatie te laten ondergaan. Is dit altijd verstandig of nodig?
“Het is bekend dat ziekenhuizen in de buurt van skigebieden heel snel operaties adviseren, met name bij botbreuken of bij kruisband letsel van de knie. Heel vaak kunnen botbreuken ook worden behandeld met gips. Als een breuk geopereerd dient te worden, hoeft dit meestal pas binnen 10-15 dagen te gebeuren. Er is dus ruim genoeg tijd om naar Nederland terug te reizen.”
“Acuut plaatsen van een voorste kruisband is lang niet altijd nodig, aangezien je met het aansterken van de bovenbeenspieren met fysiotherapie ook een stabiele knie kan krijgen en er dus niet altijd een operatie nodig is. Na een ongeval is de knie vaak getraumatiseerd, dik en pijnlijk. Ook is de beweeglijkheid dan vaak niet goed. Zo’n knie moet je in deze fase juist liever niet opereren, want dan is het risico op een stijve knie na de operatie hoger. Dit kan de revalidatie flink vertragen.”
“Als je naar de schouder kijkt, is een acute operatie bijna nooit nodig, tenzij de schouder uit de kom is en niet meer teruggezet kan worden. Ook als er sprake is van een acromioclaviculaire luxatie, oftewel hoogstand van het sleutelbeen, is het lang niet altijd nodig om te opereren. Als dit wel geopereerd dient te worden, kan dat binnen 2-4 weken en hoeft dus zeker niet acuut.”
“Een ander vervelend probleem dat zich kan voordoen als een patiënt in het skigebied geopereerd wordt, is dat de verzekeraar de operatie in een buitenlandse kliniek niet geheel vergoedt.”
Wat adviseren jullie patiënten met letsel dat ze oplopen tijdens de wintersport?
“Voordat je op wintersport gaat, is het verstandig te kijken hoe je verzekerd bent. Als er wat gebeurt tijdens de wintersport, is het natuurlijk raadzaam daar naar het ziekenhuis te gaan, om het letsel goed na te laten kijken. Zorg dat je alle documentatie en röntgenbeelden meekrijgt vanuit het ziekenhuis. In de meeste gevallen kun je gewoon naar huis reizen en contact opnemen met de poli orthopedie van MST. Je kunt dan op korte termijn een afspraak krijgen op de sportpoli.”
Heb je een tip om letsel tijdens de wintersport te voorkomen?
“Tegenwoordig zijn er speciale programma’s te volgen bij de sportschool of fysiotherapeut om ‘ski-klaar’ te worden. Letsel voorkomen lukt helaas niet altijd, ook al ben je nog zo’n ervaren skiër of snowboarder. De juiste bescherming is natuurlijk van groot belang, zoals een helm, goede handschoenen en bodyprotector.”
Ter afsluiting, ga je zelf op wintersport?
“Jazeker, ik ga een lang weekend skiën met mijn hockeyteam in Oostenrijk. Gelukkig hebben zij hun eigen orthopeed mee op vakantie…”