Inzetten van een innovatieve neussensor bij slaapapneu

Onderzoek: gebruik van een innovatieve neussensor bij slaapapneu

Patiënten met slaapapneu moeten een uitgebreid slaaponderzoek ondergaan voor het stellen van de juiste diagnose. In het onderzoek ‘Alar Study: een onderzoek naar mensen met slaapapneu’ wordt onderzocht of dit onderzoek versimpeld kan worden.

Slaapapneu is een aandoening die gekenmerkt wordt door veelvuldige ademonderbrekingen tijdens de slaap. Deze onderbrekingen, apneus genoemd, kunnen resulteren in ernstige bijbehorende gevolgen, waaronder slaperigheid overdag, persoonlijkheidsveranderingen en hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartfalen en beroerte.

Doel van het onderzoek

Om een juiste diagnose te stellen moet er een uitgebreid slaaponderzoek plaatsvinden in het ziekenhuis. Tijdens dit slaaponderzoek worden er gedurende een hele nacht in het ziekenhuis allerlei signalen verzamelend zoals hersenactiviteit, hartslag, ademhaling, zuurstofgehalte en spieractiviteit. In deze studie wordt onderzocht of dit slaaponderzoek te versimpelen is en of er een voorselectie thuis gemaakt kan worden.

De onderzoekers gebruiken een nieuwe neussensor (Xhale Alar). Deze is App en neussensor bij onderzoek naar slaapapneu ontwikkeld in Canada. Door middel van een koppeling aan een mobiele telefoon en een app kan de sensor de ademhaling, de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed meten. Deze signalen zullen vergeleken worden met het normale, uitgebreide slaaponderzoek in het ziekenhuis, om te kijken of deze nieuwe simpele neussensor betrouwbare informatie oplevert.

De onderzoekers zijn begonnen met het meten van de eerste patiënten en de ervaringen tot nu toe zijn positief. Mocht er een goed resultaat uit dit eerste onderzoek komen, dan willen ze, naast de meting in het ziekenhuis, ook vragen of mensen de sensor thuis een nacht willen gaan dragen. Aan deze pilot studie kunnen geen patiënten meer deelnemen.

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Als de meting met de neussensor werkt zoals verwacht, dan zorgt dit voor een aangenamere zorg voor patiënten. Tevens kunnen zorgkosten verlaagd worden.

Het onderzoeksteam

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de afdeling longgeneeskunde van het MST, de KNF en de Universiteit Twente.

Over het Pioneers in Health Care Innovatiefonds (PIHC)

Met het Pioneers in Health Care Innovatiefonds wordt een duurzame samenwerking tussen de wereld van de nieuwe technologie en de medische praktijk gestimuleerd. Het fonds wordt gevormd door Universiteit Twente, Medisch Spectrum Twente, Ziekenhuisgroep Twente, Deventer Ziekenhuis, Hogeschool Saxion en Menzis.

Waar bent u naar op zoek?