Datamanagement

Datamanagement (Castor EDC)

Om de kwaliteit van de data te borgen is het gebruik van een gevalideerd datamanagementsysteem (o.a. audit trail, versiebeheer, beveiligde toegang, back-up) verplicht in MST. Dit geldt voor WMO-plichtig onderzoek. MST stelt hiervoor Castor Electronic Data Capture (EDC) ter beschikking voor MST geïnitieerde studies. Op deze pagina vindt u meer informatie over Castor EDC.

Castor Electronic Data Capture (EDC)

Castor Electronic Data Capture (EDC) is een applicatie waarmee u zelf eenvoudig en veilig online data kunt verzamelen. Met Castor wordt voldaan aan de Good Clinical Practice (GCP) richtlijnen, wat onder andere wil zeggen dat de software een audit trail bevat. Castor maakt het mogelijk zelf eenvoudig online formulieren te bouwen. U kunt hier meteen mee beginnen en u heeft hier geen programmeerkennis voor nodig. De mogelijkheden binnen Castor zijn heel divers. Zo kunt u bijvoorbeeld door de aanwezigheid van een geavanceerd rechten management eenvoudig multicenter studies uitvoeren binnen Castor.

Registreren in Castor is heel makkelijk

Via https://data.castoredc.com/register kunt u makkelijk uw account aanmaken. Hierna kunt u inloggen via data.castoredc.com. U heeft één persoonlijke inlogaccount voor al uw studies. We willen u graag laten weten dat de Google 2-Step Verification (met de Google Authenticator applicatie) verplicht is voor alle gebruikers die Castor EDC gebruiken met hun @mst.nl email adres. De tweestapsverificatie zorgt ervoor dat uw Castor account extra beveiligd is.

Na het inloggen, op de startpagina kunt u doorklikken naar uw relevante studie of beginnen met het bouwen van een studie of het verzamelen van data.

Het bouwen van een CRF

Na het registreren kunt u meteen beginnen met het bouwen van uw CRF. Eerst definieert u de fases en stappen waar het CRF uit moet bestaan. Wanneer u de fases en stappen heeft geformuleerd, kunt u velden toevoegen. Kijk ook eens naar onze tips and tricks!

Vragenlijsten

In Castor is het ook mogelijk om vragenlijsten te maken en deze via email te verzenden. Dit gaat op dezelfde manier als het bouwen van een CRF.

Gebruikers

Binnen Castor is het mogelijk aanwezig verschillende rechten aan gebruikers toe te kennen. Ook kunt u collega’s uitnodigen voor uw onderzoek.

Instellingen

Castor biedt verschillende instellingen voor bijvoorbeeld het opzetten van randomisatie, het genereren van record ID’s en instellingen voor studies die in meerdere centra lopen. Zie hiervoor het hoofdstuk instellingen uit de handleiding.

Een studie live zetten

Belangrijk wanneer u een studie voor de eerste keer ‘live’ zet, is dat u een aantal gegevens onder het tabblad instellingen zo accuraat mogelijk invult. Bij de studie eigenschappen kunt u onder andere aangeven of uw studie GCP vereist, of dat u gebruikt maakt van randomisatie of vragenlijsten.

Dit geldt ook voor de betalingsdetails. Bij de betalingsdetails is het van belang dat de ‘Billing code’ ingevuld wordt. Deze code kan aangevraagd worden bij Miranda Kientz van het Wetenschapsbureau (wetenschapsbureau@mst.nl). Dit betekent dat u niets hoeft te betalen voor uw studie. Let op: deze billing code kan alleen worden gebruikt als u met uw @mst.nl email adres ingelogd bent. Zodra een studie live is, kunt u gewoon starten met het verzamelen van data.

Data verzamelen

Als het bouwen van de onderzoeksdatabase klaar is en de studie live is, kan er begonnen worden met het invoeren van de data. Invoeren kan op allerlei schermformaten (tablets, smartphones) en devices (iOS, Android). Klik hier voor meer informatie over het invoeren van data.

Data exporteren

Wanneer alle data verzameld is kan er gemakkelijk een export document worden gemaakt naar bijvoorbeeld SPSS, Excel of CSV voor het doen van analyses.

Datavalidaties

Binnen Castor zijn er verschillende mogelijkheden om verzamelde data te valideren. Zo kunnen bijvoorbeeld op numerieke en datum/tijd velden grenzen gedefinieerd worden. Ook kunnen er velden verplicht worden gesteld, dit kan gedaan worden op verschillende niveaus. Er kan een waarschuwing gegenereerd worden wanneer een veld niet is ingevuld, maar u kunt ook instellen dat verdere invoer geblokkeerd wordt.

Monitoren

Met de additionele “monitoren” module is het mogelijk om data queries voor een veld te creëren. Deze queries zijn ‘problemen’ die de monitor heeft met de waarde van het betreffende veld.

Meer informatie

Via het e-learning platform van Castor, de Castor EDC Academy, kunt u zelfstandig lessen volgen over het gebruik van Castor. Er wordt met korte filmpjes uitgelegd hoe verschillende onderdelen van Castor werken. De video’s zijn toegespitst op de verschillende user roles in Castor (zoals admins en data entry gebruikers). De Academy is te vinden op: https://academy.castoredc.com/.

Vragen over het gebruik van het systeem kunnen naar support@castoredc.com worden verstuurd.

Waar bent u naar op zoek?