Inflammatory Bowel Disease / IBD

IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease. Het is een omschrijving voor ‘chronische darmontsteking’. De 2 belangrijkste en meest voorkomende vormen van chronische darmontsteking zijn Colitis Ulcerosa en de Ziekte van Crohn.

IBD is een chronische ziekte. De ziekte wordt meestal ontdekt tussen het vijftiende en dertigste levensjaar. Maar ook bij kinderen en ouderen komt het voor. Vrouwen krijgen de ziekte iets vaker dan mannen.

Om de juiste diagnose te stellen zult u na verwijzing een afspraak krijgen bij de Maag-,darm- en leverarts. Het kan ook zijn dat u gelijk verwezen wordt voor een endoscopisch onderzoek of dat u vanwege klachten opgenomen moet worden.

Zwangerschap en IBD

Het is mogelijk om met IBD zwanger te worden, net zoals mannen met IBD vader kunnen worden. Bij vrouwen en mannen is er tijdens ziekteactiviteit wel sprake van een verminderde vruchtbaarheid . Het gebruik van medicijnen heeft geen negatieve invloed op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen, met uitzondering van sulfasalazine bij mannen. Een zwangerschap zelf heeft geen nadelige invloed op het beloop van de ziekte. Een opvlamming van de ziekte tijdens de zwangerschap kan nadelige gevolgen hebben voor het kind, namelijk een risico op een miskraam of een vroeggeboorte. Heeft u een kinderwens, dan raden wij u aan dit te bespreken met uw MDL arts en/of MDL-verpleegkundige.

Meer informatie

Colitis Ulcerosa
Ziekte van Crohn
Seksualiteit en zwangerschap (Info van CCUVN)

Waar bent u naar op zoek?