Behandelingen

Op deze pagina staan de behandelingen die uitgevoerd worden binnen het Neuro-oncologisch centrum Twente omschreven.

Biopt

Bij een biopt worden kleine stukjes van de tumor verwijderd om de aard van de tumor te bepalen. De operatie vindt plaats onder algehele narcose. Er wordt een gaatje in de schedel gemaakt waardoor met behulp van een navigatie systeem een naald tot in de tumor gebracht wordt. De belasting en risico’s van een biopt zijn over het algeheel lager dan bij een operatie om de tumor in zijn geheel te verwijderen. Desalniettemin zijn er wel risico’s die sterk afhankelijk zijn van de locatie van de tumor. Deze zal de chirurg met u bespreken. Patiënten kunnen meestal een dag na het biopt weer naar huis.

Verwijderen van de tumor (“resectie”)

Onder bepaalde omstandigheden kan het de voorkeur hebben om zoveel mogelijk van de tumor te verwijderen. De snee wordt in principe inde haargrens gepland. Hier wordt dan ook een strookje haar geschoren. Er wordt een luik in de schedel gemaakt. Met behulp van een operatie microscoop en een navigatie systeem wordt de tumor voorzichtig verwijderd. Soms wordt er gebruik gemaakt van een fluorescerende stof (5-ALA) om de chirurg te helpen de tumor te onderscheiden. Afhankelijk van de locatie van de tumor kan het nodig zijn om tijdens de operatie de functie van bepaalde hersenfuncties te testen. De aansturing van armen en benen kan getest worden terwijl u onder narcose bent. Voor het testen van taal kan het soms nodig zijn dat een patiënt een deel van de operatie wakker is om taaltesten uit te voeren. Dit wordt vooraf door de chirurg met u besproken. De risico’s van de operatie zijn sterk afhankelijk van de locatie van de tumor en worden ook met u besproken. Patiënten verblijven meestal enkele dagen in het ziekenhuis voordat zij naar huis kunnen.

Stereotactische bestraling

Stereotactie van de schedel wordt toegepast bij uitzaaiingen in het hoofd van tumoren op een andere plek in het lichaam. Daarnaast zijn er nog enkele andere indicaties maar die komen minder vaak voor. Met behulp van stereotactische bestralingen kunnen we een hoge dosis geven aan de uitzaaiing(en) en het omliggende gezonde weefsel zoveel mogelijk sparen. Hierdoor is de kans dat de uitzaaiing(en) op die plaats terugkomt klein. U krijgt één behandeling. Uw radiotherapeut bespreekt dit van tevoren met u. Voor deze bestraling is het nodig om het te bestralen gebied en uw houding precies vast te leggen met een CT-scan, dit gebeurt op de CT-simulator. Lees hier meer over de Hyperarc voor uitzaaiingen in de hersenen.

Doelgerichte therapie, immunotherapie en chemotherapie

Klik hieronder om meer over deze behandelingen te lezen.

Waar bent u naar op zoek?