Smakelijk eten zonder zout

U heeft een zoutbeperkt dieet voorgeschreven gekregen. Nu vraagt u zich misschien af “Wat nu?” “Hoe kan ik nu toch nog lekker eten?”.

Gerechten

Wij geven u hieronder diverse lekkere gerechten die u zelf kunt bereiden.

Kruiden en specerijen

koken-zonder-zoutAls u geen zout mag, kan het fijn zijn om op een andere manier kleur, geur en smaak aan uw eten toe te voegen. Dit kan met kruiden en specerijen als u deze op de juiste manier gebruikt. Om zowel een gekozen kruid als de smaak zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen, is het van belang om het kruid op het juiste moment aan het gerecht toe te voegen. De meeste smaak geeft een combinatie van kruiden door deze samen te voegen tot een kruidenmix. Om tot een kruidenmix te komen, die u persoonlijk het lekkerst vindt, kunt u het beste zelf experimenteren.

Inge Nieuwe Weme

Kookworkshop: patiëntenervaring

Inge Nieuwe Weme volgde een hartrevalidatietraject in MST en woonde als onderdeel daarvan een kookworkshop bij.
Lees haar verhaal hier.

Kooktechnieken

Naast het toevoegen van kruiden en specerijen en andere smaakmakers, kunt u ook door te variëren met kooktechnieken smaak toevoegen aan uw gerecht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan

  • Stomen met een stoompan. Bij het stomen van voedsel gaart u de ingrediënten zonder dat ze contact hebben met het vocht.
  • Koken ‘en papillot. Dit is een techniek waarbij ingrediënten in een pakketje samen
    gegaard worden.
  • Koken in een braadzak. In de braadzak kunt u vlees, vis, kip, kalkoen, harde groenten of aardappelen garen zonder gebruik te maken van vet of olie.
  • Grillen. Door uw eten te grillen of te roosteren, krijgt het veel meer smaak.
  • Roerbakken/wokken. Bij roerbakken en wokken bakt u super snel kleine stukjes vis, vlees en groenten op hoge temperatuur gaar in weinig vet.
  • Marineren. Marineren is één van de makkelijkste manieren om meer smaak aan uw vlees te geven. Vervolgens wordt het ook nog eens een stuk malser.
  • Wekken/inmaken. Een manier om sommige conserveermiddelen, die in bijna alle supermarktpotten zitten, te omzeilen en daarnaast geeft het extra veel smaak, meer inzicht in uw eten en een leuke hobby.

Kookboek Smakelijk eten zonder zout

Speciaal voor mensen die graag aan de slag willen met zoutloos koken, hebben wij een kookboekje ontwikkelt. Onze koks hebben tips en tricks voor een ongezouten warme maaltijd samengevat in 20 pagina’s. Hierin vind je technieken, gerechten en tips om een heerlijk diner zonder zout te maken. Handig: achterin vind je een notitiepagina waarin je zelf kunt bijhouden welke recepten je hebt gemaakt.

Tip: print het uit en leg het op een vaste plek in de keuken.

Download het kookboek ‘Smakelijk eten zonder zout’

kookboek-smakelijk-eten-zonder-zout

Waar bent u naar op zoek?