Elektro-encefalografie (EEG)

Een EEG (elektro-encefalogram) is een onderzoek waarbij de elektrische activiteit van de hersenen wordt gemeten. Afhankelijk van de tijdsduur van het onderzoek krijgt u elektroden op uw hoofd bevestigd met een muts, kleefpasta of lijm. Tijdens een standaardmeting krijgt u eenvoudige opdrachten zoals het kijken naar plaatjes, ogen openen en sluiten, zuchten en wordt uw hersenactiviteit gemeten met lichtflitsen.

Een neuroloog kan een EEG aanvragen bij bijvoorbeeld epilepsie, dementie of stofwisselingsstoornissen van de hersenen. Bij kinderen worden er ook EEG’s gemaakt om de ontwikkeling van de hersenen te beoordelen. Soms wordt er een EEG geregistreerd om na te gaan of iemand hersendood is, meestal ten behoeve van een donatieprocedure.

Verder worden en ook regelmatig EEG’s gemeten ter ondersteuning van operaties aan de halsslagader. Dit onderzoek gebeurt meestal op de polikliniek, maar ook op andere afdelingen zoals de Spoed Eisende Hulp, verpleegafdeling, Operatiekamer en Intensive Care Unit.

Voor meer informatie zie folders.

Waar bent u naar op zoek?