De huidtest

Deze testen zijn een vorm van allergieonderzoek. Allergie betekent overgevoeligheid voor bepaalde stoffen. Tijdens dit onderzoek wordt uitgezocht voor welke stoffen u allergisch bent. De testen meten vooral de overgevoeligheid voor stoffen uit onze natuurlijke omgeving, zoals huisstofmijt, gras- en boompollen en huisschilfers van dieren. Inademing van deze stoffen kan klachten veroorzaken in de luchtwegen zoals benauwdheid, een wisselend verstopte neus met kriebel en niezen of jeukende ontstoken ogen.

Voorbereiding
U hoeft niet nuchter te zijn. U kunt van tevoren dus gewoon eten en drinken
Bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld tegen jeuk of hooikoorts) mogen tijdelijk niet worden ingenomen. Hierover geeft de behandelend arts meer informatie. Op de dag van het onderzoek is het belangrijk geen zalf, bodylotion of zeep op de onderarmen te gebruiken.

Onderzoek
Van de te testen stoffen zijn oplossingen gemaakt waarvan een druppel op uw onderarm wordt aangebracht. Op de plaats van de druppel, krast de assistent met een klein naaldje in de huid; dit is licht pijnlijk. Bij de krasjes is ook een zoutoplossing als controle, waar de meeste mensen niet op reageren. Verder gebruiken we een histamineoplossing om de reacties op allergische stoffen te vergelijken met een standaardreactie.

Na de prikjes laten wij de vloeistoffen 10-20 minuten inwerken. Het is van belang dat u de binnenkant van uw onderarm niet aanraakt of er aan krabt. Dit kan het onderzoek beïnvloeden. Als u op een bepaalde stof allergisch reageert, verschijnt er een bultje en/of rode vlek op uw huid, vergelijkbaar met een muggenbult. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur.

Nazorg
Er is geen speciale nazorg nodig. De roodheid en zwelling kunnen wat jeuken. U moet hier niet aan krabben, want dan blijft het jeuken. Na ongeveer een uur is de jeuk verdwenen. Bij sommige stoffen is de reactie de volgende dag nog zichtbaar. Een enkele keer treedt – na vier tot zes uur – een late reactie op. Deze uit zich in een niet scherp afgegrensde rode zwelling, die meestal iets dieper in de huid is gelegen dan de vroege reactie.
Na de test kunt u weer medicijnen tegen jeuk of hooikoorts innemen en zalf, bodylotion of zeep gebruiken.

Uitslag
De resultaten van het onderzoek worden doorgegeven aan uw behandelend arts. Deze bepreekt met u de uitslag en stelt, indien nodig, een behandeling voor.

Waar bent u naar op zoek?