Hyperventilatietest

Een hyperventilatietest kan aangeven of bepaalde klachten die u heeft samenhangen met “meer ademen dan noodzakelijk is” (dat wil zeggen: hyperventilatie).

Voorbereiding

U hoeft zich niet speciaal voor te bereiden op het onderzoek. Medicijnen mogen gewoon genomen worden en u hoeft niet nuchter te zijn. Voor het onderzoek krijgt u elektrodes op de borst geplakt, zodat tijdens de test een ECG (hartfilmpje) gemaakt kan worden. Hiervoor wordt u gevraagd de bovenkleding (zoals bijv. trui, hemd, overhemd, ‘t-shirt, blouse, vest) uit te trekken. Vrouwen mogen de BH aanhouden.

Hoe werkt de hyperventilatietest?

Tijdens het onderzoek zit u in een stoel en ademt u door een kapje dat over uw neus en mond past. Het kapje is verbonden met een apparaat dat registreert hoeveel lucht en hoeveel koolzuur u per minuut uitademt.

De longfunctieanalist(e) zal u vragen om 3 minuten in een bepaald tempo diep in- en uit te ademen. De test kan klachten opwekken die samengaan met hyperventilatie, zoals duizeligheid, benauwdheid of ademnood.

Voor en na het onderzoek wordt er een vragenlijst ingevuld over bestaande klachten en de herkenning daarvan. Afhankelijk van welke, voor de deze test noodzakelijke, andere longfunctieonderzoeken reeds zijn uitgevoerd duurt het onderzoek drie kwartier tot anderhalf uur.

Waar bent u naar op zoek?