ACNES (Buikwandpijnsyndroom)

ACNES staat voor Anterior Cutaneous Nerve Entrapment Syndrome. De pijn ontstaat door een beknelling (entrapment) van de huidtakjes (cutane) van de voorste (anterior) zenuwuiteinden (nerve) van de tussenribben. Oftewel: buikwandpijn door een beknelling van een gevoelszenuw. De pijn kan in een milde vorm aanwezig zijn, maar de meeste mensen ervaren een vervelende onhoudbare pijn.

De precieze oorzaak voor het ontstaan van ACNES is nog onduidelijk. In de meeste gevallen ontstaat het plotseling. Een deel van de patiënten geeft aan dat de pijnklachten zijn ontstaan na een operatie of door sportieve activiteiten, zoals buikspieroefeningen. Ook kan het optreden tijdens of na een zwangerschap.

Bron: NPO-programma Dokters vs Internet

Veel voorkomende klachten bij ACNES

  • De pijn verergert met inspanning
    • Als de buikspieren aanspannen, neemt de pijn meestal toe. Liggen op de pijnlijke zij zorgt meestal ook voor toename van de pijn. Ook kan er uitstraling naar de rug ontstaan.
  • Doffe, zeurende en soms stekende pijn
    • Afknelling van de gevoelszenuwtakjes kan leiden tot overgevoeligheid van het stukje buikhuid dat bij deze zenuw hoort.
  • Problemen met de ontlasting en/of (volle) blaas
  • De houding kan veranderen
    • Door de pijn passen sommige patiënten hun houding aan. Soms vinden patiënten het fijn om hun hand tegen de bewuste pijnlijke plek te drukken.
  • Kleding zit vervelend
  • Het kan aan aspecifieke klachten geven zoals misselijkheid en braken

Onderzoek

Voordat de diagnose ACNES gesteld wordt, is er vaak al onderzoek verricht, zoals een echografie, scan of bloedonderzoek. Dit is het geval omdat er niet direct aan ACNES gedacht wordt, want dit is een nog vrij onbekende aandoening. Indien nodig wordt er voor de afspraak op de ACNES-poli nog een echografie van de buik gemaakt.

Behandeling ACNES

De zenuw(en) die de klachten veroorzaken zijn met beeldvorming (zoals echografie of CT/MRI-scan) niet zichtbaar. De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten, het lichamelijk onderzoek en een diagnostische injectie. In de meeste gevallen zal er tijdens de eerste poli afspraak, een diagnostische injectie in het pijnpunt geplaatst worden. Met een verdovende vloeistof wordt zo de buikwand, waar de zenuw door het kapsel van de buikspier komt verdoofd. Meestal raakt de verdoving na een aantal uren uitgewerkt. Bij een deel van de patiënten houdt het pijnstillende effect dagen tot weken aan. In enkele gevallen is de patiënt zelfs na deze injectie blijvend pijnvrij. Bij patiënten bij wie de pijn terugkeert, worden de injecties meerdere keren herhaald waarna een groot deel van de patiënten van de pijnklachten af komt.

Operatie

Wanneer de injecties niet of onvoldoende helpen, wordt besproken of een operatie een optie zou zijn. Tijdens deze operatie onder algehele narcose wordt het zenuwtakje die zeer waarschijnlijk de klachten veroorzaakt verwijderd.

Waar bent u naar op zoek?