Amelogenesis Imperfecta

Hier is sprake van een ontwikkelingsstoornis van het tandglazuur. Meestal ontstaat een glazuurafwijking als de tand of kies nog in ontwikkeling is. Dat wil zeggen: als de tand of kies nog onder het tandvlees ligt en nog niet is doorgebroken. In deze periode kan een ziekte of infectie een glazuurafwijking veroorzaken.
De glazuurafwijking kan ook erfelijk bepaald zijn. Een stoot of val op het melkgebit kan er ook voor zorgen dat het glazuur van de daaronder gelegen blijvende tand of kies beschadigd raakt.
Meestal kan een tandarts wel beoordelen om wat voor glazuurafwijking het gaat. Een glazuurafwijking kan zowel bij het melkgebit als het blijvende gebit voorkomen. Het glazuur is dan niet goed gevormd, maar het eronder gelegen dentine wel.Het glazuur is ruw, korrelig en onregelmatig, ook kan er minder glazuur aanwezig zijn. De kleur van tanden en kiezen bij amelogenesis imperfecta is onregelmatig wit tot geel/bruin/grijs. Het gebit is moeilijk schoon te houden en kwetsbaar voor gaatjes. Tanden en kiezen zijn ook gevoeliger.
De behandeling kanzodanige bescherming bieden aan tanden en kiezen, dat normale mondhygiëne zoals poetsen en flossen weer mogelijk wordt, en tanden en kiezen minder kwetsbaar worden.
Dit kan door middel van composietrestauraties en/of kronen.

Waar bent u naar op zoek?